4 ianuarie 2010

Imprimanta de ţesuturi şi organe

Nu e un dispozitiv din categoria celor din filmele SF, ci e gata de producţie. Cu o astfel de imprimantă se pot depune straturi de celule intercalate cu un soi de gel care formează eşafodajul organului care se doreşte a fi imprimat. Precizia mare cerută de astfel de operaţiuni se obţine cu un sistem de aliniere bazat pe lasere.



Sursa: Organovo

Progresul exponenţial în biologie devine inevitabil.
În câţiva ani se speră că vor putea fi realizate organe funcţionale pornind de la celule stem ale bolnavului, cu alte cuvinte piese de schimb. În momentul ăla penuria de organe pentru transplant va deveni istorie. De curând, scriam despre apariţia sistemelor de proiectare computerizată în biologie şi despre convergenţa acestei tehnologii cu cercetarea biologică fundamentală. Acum se adaugă şi acest instrument aproape incredibil, lucru care dă forţă evoluţiei exponenţiale a progresului în ştiinţele biologice. Şi apropie tot mai mult perspectiva superlongevităţii.

Te invit să vizionezi un film care arată cum se face printarea organelor şi câteva idei despre viitorul metodei.



Într-un alt articol recent, pariam că în 2010 vom fi martorii unor realizări impresionante în bioinginerie. Din păcate, ştirea despre imprimantă datează din decembrie 2009, deci nu pot s-o folosesc ca argument pentru pariu, dar anul abia a început. Se cere o scurtă recapitulare a ramurilor bioingineriei de la care se aşteaptă rezultate importante în următorii ani: celule şi organisme sintetice, celule stem, terapii genice, inventarierea metaboliţilor, a proteinelor şi a microorganismelor care se găsesc în corpul uman, nanocapsule şi nanosenzori etc.

Efectele acestor descoperiri se vor face simţite în multe domenii (medicină, agricultură, industrie, transporturi ş.a.), iar de aici vor schimba din temelii mentalităţi, valori şi convingeri. Hai să mergem şi mai departe cu posibilităţile. Uite, imaginează-ţi de exemplu, că se va putea produce un drog puternic, ieftin, dar care să nu creeze dependenţă şi fără efecte secundare majore. Dar dacă unii vor dori să producă clone umane pe care să le ţină în sclavie, de pildă cu scopuri de exploatare sexuală? Cum ai reacţiona la aşa ceva? Eu aş zice că e cazul să ne pregătim, adică să participăm la revoluţie!

2 comentarii:

  1. Corect! Această parte "rea" e tehnologiei va fi curând un instrument pentru cei cu intenţii nu tocmai bune în ceea ce priveşte omenirea... Deci... E timpul să gândim...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum in Romania, prin ZSpotMedia este disponibil si 3D-Bioplotter – imprimanta 3D pentru bioinginerie si printare de organe.
    http://www.zspotmedia.ro/blog/printere-3d/3d-bioplotter-imprimanta-3d-pentru-bioinginerie-si-printare-de-organe/

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?