31 decembrie 2009

Dar dacă?

Multe dintre descoperirile cu impact major care se prefigurează sunt prognozate pentru un orizont de timp ceva mai lung, de 1-2 decenii. Mă refer la cele care vor prelungi radical viaţa, la inteligenţa artificială, la nanotehnologie ş.a.

Dar dacă unele dintre ele ar veni mult mai repede decât ne aşteptăm? Aş zice că nu e cu totul imposibil, fiindcă aşteptările noastre - de fapt ale futurologilor, că ei fac prognoze - se bazează pe cercetările sistematice care urmează să se finalizeze cândva peste un număr de ani, după care e nevoie de un alt număr de ani pentru dezvoltarea unui produs comercial.

Numai că... cel puţin două aspecte pot da peste cap predicţiile astea. În primul rând nu trebuie neglijat rolul întâmplării în cercetarea ştinţifică. Destule descoperiri au fost făcute accidental, nu pentru că se căuta în mod direct acel ceva. Ca atare, nu e obligatoriu ca mai întâi să ajungă la capăt proiectele de cercetare a metabolomului, a microbiomului şi alţi "-omi" ca să fie descoperită o moleculă miraculoasă care să frâneze procesele de îmbătrânire. Nu zic că e ceva pe cale să se întâmple, nici că o astfel de moleculă există, ci doar că nu trebuie exclus scenariul ăsta.

Apoi, sunt mii de companii şi colective universitare care fac cercetare, încât nu cred că presa ştiinţifică ori altcineva poate ţine evidenţa riguroasă a ideilor care se pregătesc în laboratoare. Spun asta fiindcă doar azi - şi e abia prânzul - am citit despre câteva inovaţii care vor apărea pe piaţă anul viitor şi despre care nu auzisem până acum. Din cauza asta, nu văd cum futurologii ar putea prezice cât anume o să ia omenirii să ajungă la soluţii pentru marile probleme care ne stau în faţă.

Dacă ar fi să pariez - dar numai în joacă - aş zice că în 2010 cele mai mari surprize le vom avea în domeniul bioingineriei. Nu ştiu dacă vor fi atât de mari încât să vedem primul cobai nemuritor sau întinerit, dar vor fi... surprinzătoare. E clar că nu suntem pregătiţi pentru asemenea şocuri. Efectul va fi extrem de puternic. Economia şi societatea vor fi zdruncinate. Unele companii vor deveni vedete - cum s-a mai întâmplat în trecutul apropiat cu Google, de exemplu - altele vor rămâne în afara jocului. Şi alte aspecte vor da peste cap planurile guvernelor şi nu vorbesc doar de guvernul nostru. Uite, de exemplu, guvernul se străduieşte să prelungească vârsta de pensionare din cauza creşterii speranţei de viaţă. Dar ce-ar face guvernul, sindicatele, angajaţii care au undeva pe la 50 de ani ori tinerii care vor să intre pe piaţa muncii, dacă anul viitor se anunţă că una dintre zecile de molecule aflate în studiu (prima care-mi vine în minte e SRT 2104, dezvoltată de Sirtris Pharma) se dovedeşte a prelungi speranţa de viaţă cu o medie de 50%?

A venit şi momentul urărilor de Anul Nou, aşa că ne doresc: să vedem cât mai multe invenţii care să ne lase cu gura căscată, să avem înţelepciune ca să trăim sănătos şi să investim eficient ca să ne permitem tehnologiile minunate care vor sosi.

5 comentarii:

  1. Fiind un cititor destul de nou nu prea înclin spre a da o concluzie, acum la sfârşitul anului 2009 în ceea ce priveşţe avansarea tehnologiei în acest an. Şi totuşi, îmi permit să spun doar următorul lucru: 2010 va fi un an cu totul special din punctul de vedere al descoperirilor şi inovaţiilor ştiinţifice, şi se pare că acest domeniu nu va suferi prea mari daune în urma "crizei mondiale". Tot ceea ce trebuie să aşteptăm de la cercetători, este în continuare, curiozitatea spre necunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca medicina 1.0 a dus la o astfel de evolutie, atunci cum va arata acest grafic peste 2-3 sute de ani, ca efect al medicinei 2.0 ?
    Vom mai incapea fizic pe planeta (intreb fara nici un fel de compasiune pentru planeta, green ONG stuff, bla, bla)?
    Banuiesc ca medicina 2.1 va merge spre o regenerare rapida a tesuturilor in lipsa personalului medical. Sa zicem, o secretie puternica de necromorfina mentine in viata organismul, pana cand organele afectate de un glonte ratacit se refac. Imagineaza-ti 1000 de terorica nemuritori, deci reciclabili :D
    Lasand umorul negru la o parte, ma gandesc ca ai putea sa adaugi in poll un nou camp, si anume suprapopularea.
    In spiritul lor, ideile lui Darwin par putin depasite: nu supravietuiesc cei mai puternici, ci TOTI, ducand mai departe/raspandind mutatii inutile, sindroame/boli. Acesta fiind unul dintre efectele negative ale medicinei 1.0, prevad situatii ceva mai haotice. SI TOTUSI, perspectiva unei vieti de peste 100, 1000, 10000 mii de ani este extrem de tentanta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din păcate, Blogger nu permite modificarea sondajului odată ce s-a votat. Dar am zis că suprapopulare e acoperită de sondaj prin efectele ei: epuizarea diverselor tipuri de resurse. Poate cele agricole să devină o problemă, deşi mai avem la dispoziţie Sahara, oceanele ş.a.

    De necromorfină n-am auzit. Ce-i aia? Pe web n-am găsit nimic relevant.

    Perspectiva vieţii superlungi poate fi atractivă, adevărat, dar oare suntem capabili individual şi ca societate să o tolerăm? Din motivul ăsta am introdus plictiseala în sondaj.

    Oare cineva care aşteaptă să-i vină rândul la o moştenire financiară cum ar reacţiona ştiind că părinţii ar putea să trăiască încă sute bune de ani? Oare căsniciile "până ce moartea ne va despărţi" vor mai fi acceptate? Ce va avea de spus religia despre faptul că trăind sute sau mii de ani "amânăm" nepermis de mult întâlnirea cu Creatorul? Dar cum se va simţi un tânăr de 30 de ani care trebuie să concureze cu un individ de 130 de ani (la fel de viguros fizic şi mental, dar muuult mai experimentat) pe aceeaşi nişă socială (loc de muncă/afacere/parteneri de viaţă sau sex etc.)?

    RăspundețiȘtergere
  4. Necromorfina e un mit ce se invarte in jurul cazurilor de supravietuiri miraculoase (oameni taiati in doua, rani grave ale unor organe vitale, etc.) si care a fost amplificat in cateva creatii marca Hollywood. Exemplul cu terorica s-a vrut unul plastic, nu neaparat stiintific :)

    Suntem capabili? Nu, nu acum. Oricum sunt sanse foarte mici sa apara un elixir peste noapte care sa mareasca considerabil durata medie de viata (in conditii fizice decente). Din acest motiv, ma gansdesc ca o crestere treptata a sperantei de viata ne-ar facilita adaptarea la noile conditii. Speranta de viata in urma cu 2000 de ani era extrem de scazuta, undeva spre 30 de ani.

    Obiceiurile si asteptarile se schimba
    mult mai usor decat aspectele fiziologice, considerand ca etalon al timpului schimbul de generatii. E posibil ca la un moment dat, diferenta de 100 de ani sa fie perceputa la fel cum astazi percepem doar 10. D.p.d.v anatomic, vom fi capabili sa stocam/rememoram/folosim 100 de ani de acumulare de cunostine? Sau oare "memoriile" asistate artificial vor mai fi la fel de personale?

    Daca aplicam esantioanele temporale actuale, multe situatii ar parea cel putin bizare: "prietena mea e cu 30 de ani mai tanara" sau cat de usoara ar fi o pedeapsa de 5 ani pentru viol, iar pe de alta parte cat de cruda ar fi detentia "pe viata" pentru omor calificat.

    Religia va avea opinii previzibile. Explicatii se vor gasi mereu atat timp cat cineva este dispus sa le creada. Va pune "sub semnul diavolului" orice noua revelatie a medicinii, asa cum s-a intamplat si in trecut: clonarea, fertilizarea in vitro, etc. Va indemna apoi la piosenie, dragoste, credinta, dupa care isi va numara averile si va porni un nou Jihad/Cruciada >:)

    Referitor la statornicia in dragoste/casnicie, as merge putin mai departe cu intrebarile: cum poti trai "toata viata" in aceeasi casa? In acelasi oras? In aceeasi tara ? Cati stra-stra-stra-nepoti vei avea ? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar dacă m-am abţinut pentru început a intra în detalii asupra acestui subiect se pare că mă văd nevoit să antrenez o discuţie destul de interesantă şi chiar captivantă pentru ceea ce am citit mai sus; aşadar aş dori să-l antrenez şi pe domnul profesor, şi pe domnul Lucian şi chiar şi pe ulteriorii cititori să intre în următoarea dezbatere:

    1)În primul rând aş vrea să fac o introducere. Acestă introducere se bazează strict pe subiectul medicinei şi sper să mă fac înţeles, în ciuda limbajului specific pe care îl voi folosi. Deci, conceptul ştiinţific prin care toţii oameni de ştiinţă se bazează este dezvoltarea... Se ştie de altfel că rasa umana depinde de această caracteristică fiziologică neexplicată deoarece sunt studii care afirmă următorul lucru: faptul că toate organismele înzestrate cu un sistem nervos complicat se confruntă neîncetat cu problema oricărei clipe a vieţii: ce vom face mai departe?

    Pornind de la această simplă întebare, se pare că de-a lungul anilor, am folosit o metodă mai puţin conştientă şi ne-am lăsat pradă instinctului şi inteligenţei prea puţin înţeleasă. Ne lasăm pradă unui instinct "inteligent", un instinct cognitiv care nu ne lasă libertatea de a construi mai departe ceea ce eu o numesc cale evoluţionistă.

    Exceptând acest lucru, pornesc mai departe în a dezbate problemele prezentate în acest articol. Dacă ar fi să facem o călătorie în viitor, peste 2-3 sute de ani pariez că vom găsi o cu totul altă lume... Şi nu doar fizic ci prin tot ce se caracterizează ea. De ce? E o întrebare pe care mulţi o pun fără să gândească aş zice. Voi încerca să răspund la ea, în acest prim comentariu spre a aştepta impresiile şi replica unui alt cititor al blogului. Frica generală de tehnologie, influenţată de unele concepte şi mentalităţi învechite creează oamenilor de ştiinţă o anumită stare ilariantă deoarece lumea spre care ne îndreptăm arată cu totul altfel. Si voi răspunde:

    În primul rând, rasa umană reprezintă chinesenţă multor dintre procesele de evoluţie pe care le vom suferi odată cu un mare impact... Un crepuscul al civilizaţiei de astăzi şi plăsmuirea unei noi ere: era tehnologiei... Dacă ar fi să luăm fiecare domeniu în parte ar lua o veşnicie, aşă că hai să le comasăm... dar ce se va întâmpla dacă vor fi şi cei care vor folosi tehnologia în alte scopuri? sau dacă scăpăm de sub control acest tehnologii?

    Viaţa prelungită poate înseamna chiar o anumită problemă căci indubitabil se vor creea foarte multe probleme pe seama mâncării, locurilor de muncă etc. şi oare, odată ajunşi la o vârstă "înaintată" merităm să luăm locul celor mai tineri?

    Sau poate că se va crea un "război" al vieţii? Unii se vor lupta să se nască iar alţii să trăiască mai mult?

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?