Am avut parte în 2009 de foarte multe invenţii şi descoperiri în toate ramurile tehnologiei, aşa că mi-a fost destul de greu să le identific pe cele mai semnificative. M-am gândit că, în primul rând, trebuie să fie vorba de un progres major, nu doar de un avans incremental în ramura respectivă. Apoi am zis că trebuie să fie ceva care să aducă sau să promită beneficii clare şi importante pentru cât mai mulţi oameni şi să fie cât mai aproape de intrarea pe piaţă. Iată la ce concluzii am ajuns:
Locul I: o realizare bioinginerească ce în urmă cu doar câţiva ani ar fi părut desprinsă dintr-un film SF. Cercetători de la Universitatea din Tokyo au implantat un embrion dentar unui şoarece adult care pierduse un molar. Embrionul a fost realizat in vitro pornind de la celule stem, apoi a fost implantat în maxilarul şoarecelui, iar după circa o lună măseaua a început să crească asemenea uneia naturale. A rezultat un dinte nou-nouţ, cu toate ţesuturile aferente (vase de sânge, nervi etc.) şi complet funcţional.
Dincolo de gândul că în câţiva ani există şansa reală să scăpăm de carii şi freze stomatologice, această realizare arată că medicina regenerativă nu e un vis. Foarte probabil că 2010 va aduce alte realizări, fiindcă se lucrează intens la neoficat, neorinichi şi alte "piese de schimb" umane.
Imagine: pinktentacle.com
Locul II merge către robotică: un braţ robotic capabil de viteză şi precizie impresionante. Fabricile viitorului apropiat care vor avea aşa ceva în dotare vor cunoaşte productivităţi incredibile, deci preţuri tot mai reduse ale unor produse de calitate excepţională. Dar şi alte domenii vor pune la treabă această îndemânare supraomenească: de exemplu chirurgia, cercetarea medicală (imaginează-ţi cum ar manipula eprubetele acest robot), agricultura (ar putea culege muuult mai repede merele din copac) ş.a. Când se vor întâmpla astea? Foarte probabil că deceniul următor va fi decisiv.
În sfârşit, pe ultimul loc al topului, după îndelungi deliberări :-), am ales un proiect dezvoltat în România, nu numai fiindcă vom beneficia direct şi relativ curând (2011), dar şi pentru că este unul dintre cele mai mari din Europa: parcul eolian dezvoltat în Dobrogea de compania cehă CEZ. 240 de turbine uriaşe vor avea o putere instalată de 600 MW şi chiar dacă producţia de electricitate nu va fi constantă, e un indiciu extraordinar că intrăm într-o eră a energiei curate, că omenirea începe să priceapă că trebuie să luăm măsuri serioase pentru a evita distrugerea naturii.
Ce alte descoperiri, inovaţii sau proiecte ai fi propus pentru acest top? Ce tehnologii crezi că vor contribui mai profund la o viaţă de calitate în viitorul apropiat?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un clasament făcut de mine ar suna în felul următor:
RăspundețiȘtergereLocul I: Legat de medicină, un subiect relativ apropiat de cel cu implantul embrionului dentar ar fi fost descoperirea unei gene cu o proteină care injectată unor maimuţe care nu distingeau culorile, le-a facut să distingă două culori. Acest experiment a reuşit cu succes, deci există speranţă pentru cei nevăzători.
Locul II: Robotul Adam ar fi fost următoarea mea propunere... De altfel, legat de această dată de ramura roboticii, Adam este prima maşinărie din lume capabilă să facă descoperiri ştiinţifice. El poate gândi singur teorii şi le poate testa fără ajutorul omului.
Locul III: Teleportarea - Deocamdată s-a reuşit teleportarea unui atom dintr-un recipient în altul. Deşi până la teleportarea de tipul Star Trek va mai trece ceva timp, descoperirea cercetătorilor din Maryland va duce la realizarea conceptelor SF într-un viitor destul de apropiat.
Da, propunerile tale merită luate în considerare. Sincer, am şi uitat de Adam, deşi realizarea deschide perspective fenomenale. Nici celelalte două nu sunt mai prejos, deşi cred că până la teleportarea corpurilor macroscopice vor mai trece cel puţin câteva decenii bune. Pe de altă parte, ştiinţa e foarte suprinzătoare şi nu se ştie ce minune sau ce monstru ne aşteaptă "după colţ".
RăspundețiȘtergere