Episodul anterior a lansat nişte întrebări generate de roboţii industriali care se dovedesc tot mai performanţi. Încă sunt destul de scumpi, dar sunt gata să pariez că înainte de anul 2015 performanţa lor va fi cel puţin dublă - în termeni de viteză mai ales - iar preţurile poate şi la mai puţin de jumătate.
Gândeşte-te în câte ramuri industriale poate lucra un asemenea robot, cu ce productivitate şi câţi angajaţi va înlocui.
Dacă eşti patronul unei fabrici de scaune - sau al oricărei fabrici - de ce-ai mai angaja oameni? Roboţii nu vor obosi, nu vor avea pretenţii salariale, nu întârzie la muncă, iar dacă are loc un accident în care robotul este distrus, nu vei avea dureri de cap din cauza ITM-ului.
Uită-te la acest campion al vitezei de sortare şi ambalare a produselor. Ce fiinţă umană poate ţine pasul?
Bun, asta o să fie în industrie. Dar măcar sectorul serviciilor va rămâne neafectat, nu? Vestea proastă - sau bună, în funcţie de cum priveşti lucrurile - este că roboţii au reuşit să-şi găsească locul şi în bucătăriile restaurantelor. Şi sunt capabili să prepare de la cap la coadă mâncarea, inclusiv dozarea ingredientelor, fierberea lor şi ce mai e nevoie.
Aşadar, nu mă mai pot angaja în fabrică şi nici viitorul meu ca bucătar nu e prea vesel. :-) Dar rămân vesel pentru că toate astea vor însemna produse mai bune şi mai ieftine, chiar cu preţul unui şomaj în creştere. Totuşi, consider că acest şomaj va fi temporar, pentru că oamenii se vor reorienta spre munci care presupun abilităţi ce lipsesc astăzi roboţilor.
Dar peste 20-30 de ani? Foarte probabil, roboţii vor ocupa aproape în totalitate ecosistemul industrial, agricol, pe cel al construcţiilor şi în bună măsură pe cel al serviciilor. E posibil ca munca să devină opţională şi privită ca un hobby? Dar veniturile noastre de unde ar putea să provină? Din indemnizaţii, investiţii sau drepturi de autor sunt variante posibile. E posibil ca valorile lumii anilor 2030 să fie cu totul altele din cauza (datorită?) roboţilor industriali? Cred că aceste maşinării vor provoca schimbări sociale atât de profunde încât acum nu le putem bănui. Tu ce efecte vezi?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Iată un alt subiect interesant şi voi încerca de acestă dată să pun în evidenţă avantajele acestor "minuni ale civilizaţiei umane" căci până la urmă ar trebui să vedem întâi partea bună a lor nu-i aşa?
RăspundețiȘtergereNu sunt proprietarul niciunei fabrici dar cred că dacă aş fi, la momentul actual tot pe puterea oamenilor m-aş baza... Dacă s-ar dovedi că acesţi roboţi sunt cu adevărat cei care ne vor "concedia" angajaţii - evident, fiind mai buni decât cei din urmă - aş fi de acord să folosesc aceste instrumente pentru a-mi continua afacerea. În ceea ce priveşte şomajul, ei bine nimeni nu poate fi prea sigur dacă ar putea surveni unele probleme la nivelul forţei de muncă şi a veniturilor, dar probabil că se va găsi o soluţie pentru toţi cetăţenii. Poate că roboţii ne vor putea lua locul în munca fizică dar ei nu sunt capabili şi nu vor putea fi capabili de sentimente umane... Iată "o meserie" care nu va putea fi dominată de roboţi...
Efectele pe care le văđ sunt oarecum în ceaţă... Dar îmi pun o altă problemă... Noi suntem deja destul de mulţi ca populaţie mondială şi se vorbeşte deja de efectele acestei creşteri care continuă să-şi facă simţite efectele... Dacă şi aşă suntem destul de mulţi, oare vom reuşi să-i "găzduim" şi pe acesţi "oameni tinichea (excluzând deocamdată "emigrarea" pe o altă planetă)?
Cred că cea mai bună variantă pentru noi oamenii ca să supravieţuim în condiţii decente în număr tot mai mare - acuşi vom fi peste 7 miliarde - va fi să mărim cumva productivitatea în agricultură, construcţii şi industrie, dar şi în unele servicii vitale: utilităţi, medicină ş.a.
RăspundețiȘtergereRoboţii mi se par candidaţii potriviţi pentru această creştere de productivitate, oamenii neputând evolua cu aceeaşi viteză. Aşa că va trebuie să le facem loc alături de noi, altfel...