21 decembrie 2009

Ninge cu... descoperiri medicale

O metodă ameliorată de combatere a cancerului a fost pusă la punct de către o echipă de la Universitatea Harvard. Antigenele specifice tumorii sunt introduse într-un disc care se implantează sub pielea pacientului. Discul este produs dintr-un material plastic biocompatibil - autorizat deja de Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) - şi permite celulelor dendritice să pătrundă până la antigene. La rândul lor, aceste celule înştiinţează sistemul imunitar de existenţa unui agresor în organism.

"Introduse oriunde sub piele - cam la fel cum pot fi plasate în braţul unei femei contraceptivele implantabile - implanturile activează un răspuns imunitar care distruge celulele tumorii", spune profesorul David J. Mooney.

Zilele trecute a fost publicat inventarul complet al mutaţiilor genetice pentru una din formele cancerului de plămâni şi pentru melanom (cel mai agresiv cancer al pielii). Exprimată foarte sugestiv, o concluzie cât se poate de directă pentru fumători: la fiecare 15 ţigări fumate te alegi cu o mutaţie genetică, iar una dintre aceste mutaţii poate fi cea care declanşează cancerul!!! Aceşti primi paşi sunt parte a unui proiect foarte ambiţios de cartare a principalelor tipuri de cancer (Consorţiul Internaţional pentru Genomul Cancerului), proiect la care participă mai multe echipe din S.U.A, Marea Britanie şi alte ţări.

O altă ştire vorbeşte despre măsurarea markerilor tumorali cu ajutorul unor nanosenzori. Şi lista poate continua cu alte ştiri despre aplicaţii ale nanotehnologiei în medicină. Ba aş zice chiar că "plouă" cu astfel de ştiri despre nanocapsule pentru medicamente sau antigene, nanosenzori sau nanodispozitive pentru decodarea ADN-ului.

Bun, deci la ce ne putem aştepta în următorii ani? E clar că tot mai multe probleme medicale care astăzi sunt iremediabile o să-şi găsească răspunsuri. Apoi, în alţi câţiva ani, aceste soluţii se vor ieftini până la nivelul la care vor deveni accesibile tuturor cetăţenilor din ţările dezvoltate, dar şi multora din ţările cu nivel de trai ceva mai scăzut.

Consecinţe probabile: creşterea speranţei de viaţă şi reducerea costurilor cu asistenţa medicală care exercită astăzi presiuni enorme asupra bugetelor naţionale. Deci vom fi mai mulţi, mai sănătoşi, iar statul va economisi bani. Dar asta va duce la alte probleme cauzate de numărul tot mai mare de oameni: cerere de alimente şi energie, trafic aglomerat ş.a. Încotro ne îndreptăm?

Un comentariu:

  1. E foarte interesant abordată această latură a medicinei. Căci până la urmă, cu toţii ne dorim să scăpăm de boli, nu-i aşa? Dar dacă ne gândim bine, deducem că aceste mutaţii genetice sunt rezultatul unor "dezastre" ale evoluţiei noastre. Până în prezent se cunosc destule astfel de "dezastre" iar cel mai bun exemplu pe care îl găsesc este explozia de la Cernobîl, pe lângă cea de la Hiroshima sau Nagasaki. Conform datelor UNICEF, radiaţiile provenite din explozia acestor centrale nucleare au provocat mutaţii la nivel genetic a unor viruşi, care au evoluat în mod agresiv punând în pericol sănătatea mondială. Nu trebuie neglijat însă faptul că facem eforturi pentru tratarea acestor boli "aparent incurabile" deoarece sunt oameni de ştiinţă care susţin cu mare convingere că aceste boli nu sunt incurabile ci sunt tratabile prin intermediul unor tehnici proprii. Nu vreau sa divaghez ci să pun accentul pe un răspuns la întrebarea de la sfârşitul articolului. Se pare că nu ştim nici acum unde ne îndreptăm şi dacă ar fi să trecem în revistă tot ceea ce facem pentru a ne fi mai bine, cred că ne-am învârti în jurul unui cerc al cărui centru este omul. Problema foametei şi a creşterii populaţiei este un subiect foarte dezbătut în zilele de azi, căci nu ştim dacă vom mai avea capacitatea să descoperim şi să valorificăm resursele necesare unui trai mondial liniştit, nu unul canibal chiar. Şi totuşi, cred că totul se va rezolva de la sine. Până la urmă, dacă ar fi să considerăm progresele actuale ale ştiinţei, doar începutul unui drum spre apogeul inovaţiilor (pe care probabil nu-l vom atinge niciodată, căci perioada înainte-mergătoare ar însemna un regres ceea ce ar însemna totodata eşec) , ar trebui să fim optimişti şi să aşteptăm pur şi simplu ca civilizaţia umana să găsească "întrebarea vieţii".

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?