9 septembrie 2009

Tinereţe fără bătrâneţe (4)

Toate progresele trecute în revistă arată că e posibil, dacă nu chiar probabil, ca speranţa de viaţă să crească puternic în deceniile următoare. Chiar şi în ipoteza că superlongevitatea (sute de ani de viaţă) nu va fi atinsă, o speranţă de viaţă de cel puţin 100 de ani pentru tot mai mulţi dintre locuitorii ţărilor dezvoltate trebuie luată în calcul.

Efectele negative ale vârstei înaintate sunt uşor de menţionat pentru că multe sunt deja prezente, inclusiv în România:
> presiune asupra sistemului de pensii;
> probleme medicale: boli degenerative (Alzheimer ş.a.), capacitate motorie scăzută, risc de accidentare etc.;
> probleme sociale cauzate de insuficienţa spaţiilor de locuit;
> creşterea populaţiei la nivel global cu consecinţe asupra resurselor naturale;
> acutizarea conflictelor între generaţii, în special acolo unde tinerii sunt frustraţi de prezenţa (existenţa?) celor de vârsta a treia.

Dar să nu scăpăm din vedere un aspect: toate progresele care vor creşte speranţa de viaţă pot aduce şi un plus de calitate vieţii prin limitarea sau eliminarea problemelor asociate: boli, forţă şi atenţie scăzute. În felul ăsta, fie unele probleme vor fi amânate, fie vor deveni oportunităţi. Să explic: Japonia a înţeles că va deveni rapid o ţară cu foarte mulţi centenari şi a decis - la nivel guvernamental - că e nevoie să se pună accentul pe dezvoltarea roboţilor ca ajutoare pentru această categorie. Ajutoare care nu-şi vor pierde răbdarea, nu vor strâmba din nas şi care vor elibera tinerii de o povară, făcându-i totodată disponibili pentru activităţi unde sunt mai importanţi. Oportunitatea vine aici din faptul că este stimulată o nouă industrie care va genera creştere economică şi locuri de muncă. În orice problemă există şi oportunităţi, după cum fiecare oportunitate vine însoţită de noi probleme.

Dar nu toate problemele îşi vor găsi rezolvarea. În scenariul că o persoană de 120 de ani va avea capacităţi fizice şi mentale similare cu ale uneia de 30 de ani de astăzi, anumite lucruri se complică foarte mult. Ce crezi despre asta? Cum ai suporta ideea că cineva născut cu 90 de ani înaintea ta are aceeaşi vivacitate cu tine, dar mult mai multă experienţă (şi plictis)? Evident, aceşti bătrâni-tineri ar fi concurenţi de temut pentru tinerii-tineri, ceea ce ar deschide calea unor potenţiale conflicte sistemice.

În episodul viitor aş vrea să analizez modul în care anumite activităţi economice ar putea fi avantajate sau afectate de acest scenariu. Până atunci, te aştept cu păreri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?