9 septembrie 2009

Soare peste tot

Când e iarnă te gândeşti cum o să fie la vară, când o să te răsfeţi stând în soare. Acum, când "iarna" economică atinge toată planeta, lumea vede în soare o soluţie reală la problema petrolului scump şi la poluare.

Americanii construiesc în China o centrală solară de 2.000 MW. Japonezii se pregătesc pentru construirea unei centrale solare gigantice în spaţiu (proiectul valorează peste 20 de miliarde de dolari). Auzisem cu câteva luni în urmă despre un proiect german ce viza construirea unei centrale solare în Sahara. Aştept confirmări. Au început să apară telefoane mobile cu celule fotovoltaice. Nu te gândi că e puţin lucru fiindcă un telefon nu consumă prea multă energie, ci gândeşte-te că planeta are circa 4 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă. Şi acum, ţine-te bine: în curând vom vedea primul avion exclusiv solar capabil să zboare ziua şi noaptea. Unul dintre iniţiatorii proiectului este strămoşul (sic!) faimosului căpitan Jean-Luc Picard din filmul SF Star Trek.

Criza (crizele?) a stimulat, în mod evident, preocupările pentru sursele curate de energie şi lucrurile prind viteză. Până acum 2-3 ani astea erau mai curând dezbateri, se făceau proiecte, cercetări, dar prea puţine investiţii la scară mare. Acum, energia solară a devenit subiect de interes real şi, împreuna cu energia eoliană (inclusiv la noi), cred că vor avea un cuvânt greu de spus. Dar să rămânem realişti: chiar dacă volumul de panouri solare creşte cu cca. 30% anual, e nevoie de cel puţin 2-3 decenii pentru ca energia regenerabilă să preia supremaţia şi să scăpăm de spectrul ameninţător al încălzirii globale.

Un comentariu:

  1. Sa nu ne lansam in energie solara prea repede, as spune. La nivel planetar exista resurse financiare suficiente pentru a implementa programe de captare a energiei solare la nivel mult mai ridicat, dar am impresia ca, pentru un motiv sau altul, s-a evitat. Cred ca in ceea ce priveste energiile alternative, se pune la cale ceva care sa surclaseze din foarte multe puncte de vedere energia atomica, dar in principal ca putere. Solutia pentru deplasarea cosmica incipienta, primitiva. Solutia inceputului colonizarii spatiului. Mai ales ca deja se stie ca Pamantul nu ne mai rabda mult...

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?