1 noiembrie 2009

Calculează webul

Am mai scris despre WolframAlpha (WA) şi spuneam atunci că e un bun indiciu despre potenţialul webului 3.0. Nu ştiu câţi cititori au dat atenţie ştirii, motiv pentru care m-am gândit să revin, fiindcă lucrurile sunt spectaculoase.

WA poate face o mulţime de lucruri cu informaţia disponibilă pe web: de la calcule matematice avansate (rezolvă şi probleme complexe de analiză), fizice sau chimice, la cele mai ciudate corelaţii care-ţi pot veni în minte între tot felul de seturi de date (geografice, economice, demografice ş.a.), până la detalii despre orice combinaţie de baze care compun genele sau informaţii despre poziţia actuală a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Îţi poate afişa statistici calculate în timp real, despre orice îţi trece prin minte, ori poate "săpa" în trecut pentru a scoate la iveală evenimente de la o dată anume sau dintr-un anume loc de pe planetă.

Partea frumoasă e că ştie - cu stângăciile de rigoare - să interpreteze interogări în limbaj real. La întrebarea What was the gdp of romania vs. germany in 1990? n-a ştiut să formuleze un răspuns clar, dar la sintagma gdp romania / germany a dat un răspuns însoţit de un grafic cu evoluţia PIB-ului. Aşa cum spune fondatorul, Stephen Wolfram, e vorba de un proiect pe termen lung. Dacă judecăm după ceea ce poate deja, atunci în câţiva ani, odată cu apariţia de procesoare mult mai puternice şi cu creşterea cantităţii de date pe web (date geografice, imagini, ştiri, date ştiinţifice etc.), WA ar putea depăşi aşteptările multora dintre noi. Ca să înţelegi cum poţi folosi mai bine acest instrument, te invit să vizionezi acest film unde sunt date câteva exemple de utilizare mai simplă sau mai avansată.

Ce crezi că va aduce combinaţia dintre această potenţială "maşină-de-răspuns-la-întrebările-cele-mai-complicate", cu telefonia mobilă de generaţia a 4-a (peste 100 Mbit/s) peste 10 ani, să spunem? Dar dacă adăugăm la astea amplificarea capacităţilor cerebrale? Ori interfeţe directe cu creierul sau măcar integrate în lentile de contact? E limpede că unii oameni au şansa de a deveni cu mult mai inteligenţi decât alţii. OK, am să reformulez: au şansa de a avea acces mai rapid la informaţie mai multă, mai bine sintetizată. Şi? Păi asta o să-i ajute să ia decizii mai bune, deci să fie mai competitivi. Ce zici de asta?

Un comentariu:

  1. Daca analizam o situatie distincta, mai mult decat probabila pentru viitor, anume: modul in care terminatorii gandeau in seria de filme Terminator, se poate observa cu ucurinta cata importanta va putea avea un astfel de site pentru umanitate... Va fi chiar baza mintii artificiale... Extraordinara idee!

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?