15 mai 2009

Creier la comandă

Un articol recent din revista New Scientist ridică problema oportunităţilor şi riscurilor pe care le va aduce posibilitatea de a ne ameliora creierele. Fie că e vorba de implantarea de microprocesoare, de terapii genice sau de medicamente, în următorii ani vor fi tot mai multe oferte disponibile. Au apărut deja pe piaţă medicamente sau suplimente alimentare pe care unii le folosesc pentru creşterea puterii de concentrare. Urmează şi alte proiecte care vor face din medicina augmentativă o realitate.

De exemplu, Modafinilul a fost dezvoltat pentru a reduce efectele narcolepsiei, dar este utilizat şi pentru îmbunătăţirea performanţelor cerebrale de către persoane sănătoase. Desigur, există şi anumite riscuri asociate cu acest produs, dar sunt în testare medicamente mai performante.

Vor duce astea la apariţia unor bariere între cei care-şi vor putea permite astfel de tehnologii şi ceilalţi? Vom asista la apariţia unor superoameni? Cum ar trebui să reacţionăm? Unele voci susţin că e o etapă normală în istoria civilizaţiei umane, la fel cu diferenţele pe care le-a creat apariţia computerului.

2 comentarii:

  1. Şi eu aş încerca aşa ceva, dar aş mai aştepta până la maturizarea tehnologiei. Aş vrea să ştiu că a fost testată intens şi că nu are efecte secundare grave.

    Deja sunt în farmacii medicamente care ajută creierul, dar se obţin cu reţetă. Iar excesele pot duce la probleme.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?