2 septembrie 2009

Telefonul cu muşchi

Plouă cu modele performante de telefoane mobile. Ecranul a devenit tactil, diagonala a ajuns la 4 inch, memoria la 32 GB, camerele foto la 12 Mpixeli, viteza de conectare la peste 7 Mbps... La partea de aplicaţii lucrurile nu sunt, poate, la fel de avansate, dar producătorii se străduiesc să ne ofere jocuri, navigaţie, realitate augmentată. Telefoanele sunt tot mai "musculoase", în ciuda faptului că dimensiunile şi greutatea nu cresc, ba dimpotrivă. Am mai scris despre convergenţa tehnologiilor care vor face din telefon o superunealtă.

Ce urmează? Aş paria că în următorii ani (nu prea mulţi), direcţia va fi cam aceeaşi: memorie şi mai amplă, conexiuni mai rapide, aplicaţii tot mai numeroase şi mai complexe. Probabil integrarea altor dispozitive în telefon: videoproiector, senzori de substanţe toxice, senzori pentru monitorizarea stării de sănătate. Dar peste 10 ani? Poate că telefonul nu va mai fi asemănător cu obiectul de astăzi, pe care-l purtăm în buzunar. Poate că va fi integrat parţial sau total în haine ori lentile de contact, iar interfaţa va fi una virtuală.

În 2030? E complicat de spus. Poate că la acel moment interfeţele creier-computer vor fi disponibile în mod curent şi multă lume le va accepta. Aici găseşti o listă de articole despre cercetări în domeniul interfeţelor neuronale.  Probabil că cei mai mulţi oameni ar refuza astăzi ideea de implant electronic, dar 20 de ani poate să însemne mult chiar şi în privinţa asta, fie şi pentru faptul că tehnologia ar putea să ofere soluţii neinvazive pentru astfel de interfeţe.

Aşadar, dacă e să vorbim despre viitor, putem face micropredicţii (predicţii mai exacte, referitoare la aspecte precise) doar dacă ne referim la termene apropiate. Sunt aproape sigur că modelele de telefoane care vor apărea în următoarele 12 luni vor avea display-uri cu diagonale în zona 3,5-4 inch. Nu pot să fiu la fel de sigur în privinţa diagonalei pe un termen mai lung. Poate că vom folosi ecrane virtuale (proiectate cu ajutorul videoproiectorului integrat) sau telefoanele ar putea fi pliabile, ca cel din film.



Macropredicţiile, pe de altă parte, pot spune ceva doar despre tendinţele cele mai generale: şi peste 20 sau 30 de ani vom continua să comunicăm. Dar cam asta-i tot ce se poate spune. Nici măcar nu aş avea curajul să afirm că majoritatea comunicaţiilor se va face între fiinţe umane. Poate că vom prefera să discutăm cu roboţii noştri ori cu prieteni virtuali.

Te provoc la un exerciţiu de imaginaţie: ce poţi spune despre telefoanele de mâine? Cum le vom folosi? Ne vor ajuta să fim cu adevărat mai eficienţi ori mai fericiţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?