Imaginează-ţi că în timp ce conduci automobilul pe un drum necunoscut, indicaţiile sistemului de navigaţie îţi sunt afişate direct pe parbriz, suprapuse pe direcţia pe care trebuie s-o urmezi. Sau că vizitezi vestigiile de pe Acropole şi că ochelarii speciali pe care îi porţi îţi afişează în câmpul vizual informaţii (imagini sau text) despre ceea ce ai în faţa ochilor, în funcţie de locul spre care priveşti. Ori că eşti chirurg şi că ochelarii afişează în câmpul vizual structurile anatomice din interiorul pacientului pe care îl operezi, structuri care altfel nu sunt vizibile înainte de incizie.
Asta înseamnă realitate augmentată (poţi să-i spui şi amplificată). Aplicaţiile cele mai frecvente sunt în domeniul militar, dar educaţia, medicina, proiectarea industrială, cercetarea ştiinţifică şi chiar industria divertismentului sunt pe cale să beneficieze de această tehnologie. Futuroscope, un parc educaţional francez, lucrează la un safari în care imaginile 3D ale animalelor vor fi supraimpuse în peisaj atunci când vizitatorii parcului folosesc un binoclu special.
Fă-ţi o idee despre aplicaţiile RA cu acest videoclip.
Aplicaţiile pot fi şi poznaşe. Ray Kurzweil a imaginat în cartea lui The Age of Spiritual Machines un sistem de realitate augmentată prin care persoana cu care vorbeşti la videofon să fie afişată fără haine pe ea. Desigur, interlocutorul tău n-ar trebui să ştie asta. :D Şi acum te provoc la un exerciţiu de imaginaţie: cum vezi evoluţia acestei tehnologii şi aplicaţiile posibile în următorii ani? Dar convergenţa cu internetul, telefonia mobilă sau cu nanotehnologia?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
non-newtonian fluid : http://www.youtube.com/watch?v=OCJ7qnZ--AA&feature=related
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=f2XQ97XHjVw&feature=related