O mare problemă a medicamentelor este că deseori ele nu reuşesc să ajungă la ţesuturile care trebuie tratate. Asta se întâmplă fie pentru că sunt dizolvate în circuitul sanguin şi efectul lor este mult diminuat la destinaţie, fie pentru că nu pot străbate anumite bariere din organism (de exemplu, membrana celulară).
În plus, pe drumul spre organul bolnav au tot felul de efecte nedorite. Poate cel mai cunoscut exemplu este cel al acidului acetilsalicilic (cunoscut cu numele popular de aspirină) care deşi are efecte benefice în prevenirea sau tratarea unor boli sau simptome, poate provoca hemoragii stomacale.
Ce-i de făcut? Nanotehnologia se pregăteşte intens să ofere soluţii. Sunt în curs de realizare nanocapsule care pot transporta medicamentul până la celulele bolnave (în cazul unei tumori, de exemplu), iar acolo eliberează medicamentul sub acţiunea temperaturii ceva mai ridicate provocate cu un laser. Substanţa activă din medicament acţionează local, fără efecte adverse asupra ţesuturilor sănătoase şi fără a-şi pierde din eficacitate pe traseu.
Nanomedicina ne pregăteşte şi alte surprize plăcute. Se estimează că Administraţia pentru medicamente a SUA (FDA - Food and Drug Administration) are în evaluare peste 150 de modalităţi pentru tratamente medicale bazate pe nanotehnologie. Iar companiile farmaceutice investesc miliarde de dolari pentru acest gen de cercetări. Cred că ziua în care vom avea medicamente inteligente nu e prea departe. Până atunci, ai grijă de tine!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?