3 septembrie 2009

Inundaţii, cutremure, epidemii...

... şi alte dezastre sunt anunţate zilnic pe planetă. Ultima ştire din lista nenorocirilor: nivelul oceanelor ar putea creşte cu peste un metru până în 2100. Un raport al Fondului Mondial pentru Natură (WWF) estimează că încălzirea zonei arctice se face într-un ritm dublu faţă de cel al globului, ceea ce va duce la inundarea zonelor litorale joase şi ameninţă cca. 1/4 din populaţia Terrei.

Aşa cum am mai spus aici, deciziile politice şi soluţiile tehnologice sunt singurele răspunsuri pe care le putem da pentru a menţine pacea fragilă cu natura. Politicienii par să înţeleagă tot mai bine necesitatea unei acţiuni coerente la nivel global, chiar dacă există încă multe obstacole. Un pas mic în aparenţă este decizia UE de a elimina din comerţ becurile incadescente: de la 1 septembrie cele de 100 W nu vor mai fi produse. Urmează până în 2012 celelalte.

Cred, totuşi, că soluţiile radicale de care e nevoie pot veni doar din domeniul ştiinţei. Politicienii nu vor avea niciodată curajul să decidă interzicerea în totalitate a automobilelor cu motoare termice. Dar inginerii arată că aşa ceva nu este imposibil. E chestiune de când, nu de dacă.

Iată o listă a principalelor arii tehnologice de la care aşteptăm salvarea:
> geoingineria;
> energiile regenerabile;
> creşterea eficienţei energetice;
> biologia sintetică.

Dar la baza tehnologiilor şi a deciziilor politice stau oamenii, iar efectele lor sunt suportate de alţi oameni. Pentru ca oamenii să facă ceea ce trebuie, ei trebuie să ştie ce şi cum. Aici intervine educaţia. A adulţilor şi a tinerilor care sunt sau vor fi factori de decizie: de la părinte la primar ori ministru şi de la angajat la patron. Toţi suntem, la scară mai mică sau mai amplă, factori de decizie şi toţi ar trebui să ne gândim cum putem contribui, dar şi cum putem profita de oportunităţile deschise de aceste tendinţe. Te poţi gândi la o carieră în domenii legate de ingineria mediului sau, dacă eşti patron, la dezvoltarea afacerii în direcţia energiilor regenerabile. Ai grijă să nu ratezi ocazia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?