13 ianuarie 2010

Avem internet, nu glumă!

Un clasament realizat de compania Akamai susţine că România se situează pe locul 4 în lume la viteza medie a conexiunilor la internet. Viteza medie a conexiunilor din România este de 6,2 Mbps, faţă de o medie planetară de 1,7 Mbps şi suntem depăşiţi doar de Coreea de Sud, Japonia şi Hong Kong (care este, totuşi, parte a Chinei).

Pe de o parte nu găsesc nimic anormal în clasamentul ăsta, fiindcă văd ce se întâmplă cu telecomunicaţiile. Eu folosesc un serviciu de conectare la internet care îmi oferă frecvent viteze de ordinul a 2-3 Mbps, la un preţ relativ scăzut. Ştiu apoi destulă lume care are conexiuni fixe mult mai rapide, precum şi telefoane mobile cu acces la reţele 3G. Sunt de acord că depinde şi cum anume a fost calculată viteza medie, ce elemente au fost luate în calcul pentru clasament, dar e destul de clar că România nu e printre codaşi sub aspectul telecomunicaţiilor. Avem, ce-i drept, alte domenii în care e mult de progresat.

Sigur, e un mic motiv de mândrie şi optimism, fiindcă uneori parcă te saturi de lucrurile nefericite care se tot petrec la noi. Dar nu vreau să scriu despre chestiunile astea, fiindcă blogul are o altă direcţie: felul în care ne va atinge pe noi progresul tehnic. Aşa că revin, amintind că mai nou au fost puse la dispoziţia utilizatorilor primele reţele din generaţia a 4-a de telefonie digitală (4G). Cu toate că în teorie ar trebui să permită viteze de download/downlink de până la 100 Mbps, reţelele 4G de care am vorbit oferă momentan viteze de 40-50 Mbps. Arhisuficient pentru cele mai intensive aplicaţii: jocuri online, videostreaming etc.

Infrastructura de telecomunicaţii mobile e foarte importantă pentru viitorul webului (3.0), atunci când se presupune că ne vom conecta la web de pe mobil, din avion sau din maşină şi vom purta conversaţii însoţite de imagini de mare rezoluţie, vom avea acces la sute sau mii de canale tv sau vom folosi aplicaţii de realitate augmentată în călătoriile noastre prin oraşe pe care nu le cunoaştem. Dar pentru asta e nevoie de creşterea acoperirii 3G+ şi 4G în cele mai mici localităţi, lucru care în cazul României ar putea să necesite încă vreo 8-10 ani. În oraşe, unde numărul utilizatorilor este mult mai mare, alte tehnologii va trebui să suporte cererea. Unde te afli în topul vitezelor de acces la internet? Cât de important este pentru tine să poţi accesa internetul de pe telefon şi să ai viteze cât mai mari?

2 comentarii:

  1. Viteza mea de Internet este de 2 MB/s şi sunt destul de mulţumit. De aceea este de menţionat faptul că preţurile sunt destul de mici în comparaţie cu serviciul oferit care e de altfel şi cea mai importantă sursă de informare - Internetul. Internetul pe telefon asigură accesarea informaţiei din aproape orice loc - în afară de cele care nu se află în aria de acoperire - şi constituie un element esenţial pentru noi tinerii în primul rând.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr'adevar! Stam bine cu Internetul. Rezultatele de pe speedtest.net, cel mai cunoscut site de acest gen, arata ca Romania se situeaza mondial pe locul 5 la viteza de download si pe locul 7 la viteza de upload (din cauza utilizatorilor de ADSL). Cei drept, testele de pe acest portal sunt facute in special de asa-zisii "entuziasti" ai calculatoarelor si pot sa nu prezinte exact situatia.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?