20 ianuarie 2010
Terminator îşi pregăteşte sosirea
E greoi, urât şi are nevoie de cabluri de alimentare. Dar asta se întâmplă astăzi. Acum 20 de ani era de domeniul SF. Peste 20 de ani, va fi, foarte probabil, extrem de rapid şi fără cabluri. Nu ştiu cât de frumos, dar nu are mare importanţă.
Armatele mai multor ţări - SUA şi Israel sunt două exemple - dezvoltă roboţi pentru misiuni de recunoaştere, salvare şi chiar roboţi combatanţi. Dronele americane nu sunt altceva decât roboţi zburători care pot filma şi, dacă e nevoie, bombarda ţinte inamice. Au deja mai multe mii de astfel de avioane automate pe care le folosesc intensiv în Afganistan şi Irak. S-au făcut progrese mari în privinţa roboţilor patrupezi, un soi de cai motorizaţi, care se pot deplasa foarte bine pe orice tip de teren. Pe spatele robo_calului poţi pune orice încărcătură, de la provizii, la armament. Dotează-l cu câteva camere video, câteva computere, software-ul adecvat şi ai un infanterist foarte capabil.
Peste 10-15 ani statele avansate tehnologic vor avea trupe mixte formate din soldaţi umani augmentaţi şi roboţi. Se vor completa de aşa manieră încât să reducă la zero numărul pierderilor umane: în situaţiile de mare risc roboţii vor fi cei care vor duce lupta, oamenii rămânând undeva la butoane, feriţi de gloanţele inamicului. Combinaţia dintre puterea de calcul şi nanotehnologia anilor 2020 va permite performanţe aproape inimaginabile azi.
Aşadar, cât de improbabile sunt scenariile de tip Terminator, odată ce tehnologia robotică va atinge un anume nivel de performanţă? Cât de greu va fi pentru o grupare teroristă sau chiar pentru unele guverne mai agresive să folosească astfel de robo_armate? Ce anume li se va opune în afară de alte armate formate din roboţi şi cyborgi?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cred că totuşi, un război robotic e departe de noi dar nu neg că s-ar putea întâmpla. Probabil că vom ajunge capabili de scenele din Terminator din care vom face parte în realitate de această dată.
RăspundețiȘtergereÎn ceea ce priveşte o formă care să contraatace eventualele armate de roboţi şi cyborgi nu poate fi dat un răspuns ci doar putem spera că vom reuşi să folosim aceste invenţii în scopuri iniţiale.