20 noiembrie 2009

Civilizaţia butoanelor

În fiecare zi apăsăm de zeci sau de sute de ori pe butoane: ca să aprindem lumina, să chemăm liftul, să ne luăm banii de la bancomat ori pentru a schimba canalele televizorului. Şi n-am inclus aici multele apăsări pe tastaturi de tot felul, de la computere la telefoane mobile.

În urmă cu ceva timp dominau comenzile care presupuneau mişcări mai ample ale întregului braţ sau ale corpului, în special pentru manipularea diverselor unelte manuale. Au urmat mecanismele acţionate cu manete, lucru care a redus cantitatea de efort fizic depus. În fine, de câteva decenii, butoanele domină interfeţele cu uneltele şi aparatele care ne înconjoară. Sunt şi câteva excepţii notabile: volanul automobilului, folosirea unor instrumente muzicale, activităţile sportive etc.

Am putea considera nivelul de efort ca un indicator - nicidecum singurul sau cel mai important - pentru măsurarea progresului tehnologic. Tendinţa de micşorare a efortului este evidentă şi au intrat deja în scenă mijloace care permit doar folosirea buzelor şi a corzilor vocale pentru comanda aparatelor. Ultima barieră va fi renunţarea la orice mişcare fizică (degete, ochi, buze) şi utilizarea gândurilor pentru a comanda diversele sisteme. Iar lucrul ăsta e destul de aproape şi nu pentru că ar spune-o scriitorii SF. O spun cercetătorii de la Intel: în preajma anului 2020 posibilitatea de a introduce cipuri în creier va fi realitate. Iar aceste cipuri vor fi metoda cea mai eficientă de comandă a computerului şi prin asta a tuturor aparatelor care ne înconjoară.

De aici încolo, discuţia fundamentală o să fie legată nu de tehnologie ci de aspectele etice. Teama viscerală de a avea un corp străin în organism ar putea fi o piedică. Teama la gândul că astfel de componente ar putea fi folosite şi pentru controlul minţii de către guverne sau grupări oculte (numite generic Big Brother) este o altă posibilă problemă serioasă. Dar în ciuda acestor potenţiale piedici, în mod cert vor fi şi oameni care vor accepta implanturile electronice şi care le vor considera simple unelte foarte avansate, dar unelte. Iar dacă tehnologia va reuşi să vină cu modalităţi de interacţiuni creier-sisteme electronice amplasate în afara cutiei craniene, anticipez că tot mai puţini vom rămâne reticenţi la aceste "telecomenzi neuronale". Tu cum crezi că vor sta lucrurile în privinţa asta? Ai fi gata să accepţi un implant testat foarte serios şi care se dovedeşte a nu dăuna organismului? Şi dacă astfel de sisteme vor fi disponibile, vor apărea şi hackerii sau viruşii specifici?

2 comentarii:

  1. Este interesant cum este pusă această problemă a "lumii butoanelor" deoarece sunt foarte mulţi care contestă cu desăvâşire ideea punerii cipurilor în corpul uman, acest corp străin fiind simbolul biblic al supunerii entităţii "celui rău"... Comunităţile creştine, încă de la incidentul "cipul şi paşapoartele", au considerat că este imposibil ca noi, să fim atât de "orbiţi de acţiunile noastre şi să ne construim singur drumul spre pierzanie". Personal, am o teorie destul de uşor de contrazis, însă suficient de puternică încât să-mi ofere sprijinul moral de care am nevoie, pentru a-mi forma o idee asupra acestei lumi care este "stăpânită" de rău: Chiar dacă noi acceptăm această eră a cipurilor şi a tuturor lucrurilor care prin asemănare, fac referire la conceptele biblice, este total greşită această mentalitate a "apocalipsei" care de altfel, are cu totul altă semnificaţie. În consecinţă, conceptul de "apocalipsă" amintitit este total greşit în viziunea celor care contestă tehnologia. Personal, sunt convins că cipurile acestea vor fi cu mult mai performante în comparaţie cu calculatoarele şi maşinile electronice. Aş fi dispus să experimentez acest gen de "controler" care este foarte aşteptat de către marii cercetători şi oameni de ştiinţă. Însă raţiunea noastră nu este tocmai la apogeu, căci minimalizarea efortului duce la problema actuală a sedentarismului, un alt dezavantaj al tehnologiei "rapide"... Iată de ce trebuie încă să aşteptăm fără grabă şi să conştientizăm avantajele şi dezavantajele unei astfel de ere. Până atunci, însă, vom rămâne în "civilizaţia butoanelor".

    RăspundețiȘtergere
  2. Romanii sunt in general conservatori, iar societatea actuala este prea religioasa pentru a permite o implementare rapida a unei astfel de tehnologii.

    Pe de alta parte, cei care au protestat invocand "numarul fiarei" in implementarea cipurilor in documentele de identitate, nu au achizitionat nici IPhone si nu utilizeaza tehnologii de ultima genertie in mod curent. Deci accesul pe piata va fi realizat tot de firme specializate si tot cu un public tinta deschis spre noutati, cum este cel la care a prins IPhone, spre exemplu.

    Un mare avantaj cred ca il va avea din punct de vedere profesional asupra a tot ce inseamna munca de birou. O va eficientiza si va deveni mult mai rapida.

    Probabil, intr-un final, va fi adoptat de toata lumea si va deveni la fel de indispensabil precum sunt computerele astazi. Si cred ca intr-un viitor nu foarte departat va fi disponibila si o tehnologie non-intruziva. E doar o problema de timp.

    La fel cum computerele se viruseaza si pot fi controlate de la distanta, aceeasi problema s-a dovedit a aparea si la telefoanele mobile, mult mai putin complexe (despre unele dintre acestea "se spune" ca au incorporat in soft optiunea de emitere a semnalului chiar daca nu este format un numar, sau chiar daca telefonul este inchis, functionand ca un microfon-emitator). Cu siguranta aceasta problema va aparea si in cazul chipurilor Intel. Se va pune problema daca ele pot sa influenteze gandirea umana, daca ele creaza dependenta, daca nu sunt cancerigene sau au alte efecte nefaste asupra sanatatii si, evident, daca transmisiunile nu vor putea fi interceptate de la distanta (sa se poata auzi efectiv ce gandeste cineva).

    Poate ca va dura pana va fi implementat corect si complet ca o componenta cotidiana, precum este computerul acum, iar deprinderile, dupa cum ne deprindem sa citim, sa vorbim o limba straina sau sa conducem, vor veni in timp si cu exercitiu, insa, din punct de vedere militar, consecintele sunt uriase. Sa ne gandim la armate sincronizate telepatic, la avioane pilotate de un singur pilot care poate si are timp sa faca tot ce face un intreg echipaj acum si inca mai bine!... Este foarte greu de apreciat corect cat de departe ne va duce tehnologia respectiva in acest domeniu...

    Ceea ce este indubitabil, este ca se realizeaza un inceput al comuniunii om-masina, in simbioza. Urmatorul pas ar fi ca datele sa ne fie transmise direct in creier, ocolind simturile externe si decodarea cerebrala. Ce viteza fantastica va avea existenta atunci!

    Cum ar fi sa invatam de mii de ori mai repede si sa putem accesa biblioteci virtuale care sa contina toate cunostintele umanitatii in fractiuni de secunda? Cat de mult se va schimba modul in care traim atunci?

    Lansez urmatoarea previziune: omul va ajunge sa evolueze exclusiv artificial, pentru ca natura va fi depasita. Iar aceasta tehnologie demonstreaza ca ideea mea este mai mult decat plauzibila.

    Ultima intrebare pe care mi-o pun, este: de cand este cunoscuta aceasta tehnologie de institutele de cercetare militara, avand o valoare atat de mare pentru umanitate incat poate constitui un avantaj decisiv pentru orice putere din lume in lupta pentru suprematie? Stiu ca toate marile descoperiri au fost folosite in scop militar initial, la publicul larg ajungand abia cativa ani mai tarziu - ex. Internetul. Efectele utilizarii unei asemenea tehnologii in prezent poate fi doar estimata superficial, depinzand mult de imaginatia fiecaruia. Oricum, avantajul este colosal in momentul exclusivitatii.

    Cred ca este posibil ca spamurile si reclamele sa ne invadeze direct mintea, daca tehnologia va fi implementata la nivel de mase. Promovarea unui candidat la presedentie sau a unui partid politic ar putea fi alte modalitati de exploatare abuziva a tehnologiei.

    Pot fi multe avantaje care mi-au scapat, iar toate acestea sunt importante pentru ca deja nu mai este o problea de "daca" ci o problema de "cand si la noi"...

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?