19 ianuarie 2009

Big Brother mai face un pas...

...începând de mâine, 20 ianuarie. Asta pentru că intră în vigoare legea 298/2008 care cere operatorilor de telefonie să stocheze timp de 6 luni informaţiile despre convorbirile telefonice şi SMS-uri: numărul apelantului, al celui apelat, durata convorbirii etc. Din 15 martie va începe o monitorizare similară a comunicaţiilor prin internet. Citeşte detaliile.

Dacă adăugăm la asta paşapoartele biometrice care vor deveni obligatorii din vara acestui an, camerele video tot mai numeroase pe străzi, în şcoli şi în multe alte locuri ori creşterea numărului de posesori de carduri bancare, nu poţi să nu te gândeşti ce consecinţe vor avea toate acestea.

Autorităţile au argumente care merg de la combaterea contravenţiilor mai mărunte până la lupta cu terorismul şi crima organizată. Unele argumente sunt destul de solide, dar îmi pun anumite întrebări. De pildă, oare infractorii de mare calibru nu se vor pricepe să se ferească de ochii indiscreţi ai guvernelor? Dar abuzurile cum vor fi evitate? Fiindcă în această cursă dintre autorităţi şi nelegiuţi, deseori victime cad oamenii obişnuiţi. Câtă siguranţă vom câştiga în schimbul renunţării la mare parte din intimitatea noastră? Sunt întotdeauna justificate costurile de beneficiile pe care le aduce această supraveghere orwelliană?

Pe de altă parte, mă gândesc că, de bine, de rău, modalităţile de supraveghere implementate la noi sunt transparente (oare în totalitate?), spre deosebire de alte iniţiative, cum e cazul cu Echelon. Tot mai multe studii arată că, de exemplu, camerele de securitate (CCTV) au o foarte slabă eficienţă în combaterea infracţiunilor, inclusiv în ţara cea mai "bogată" la capitolul ăsta, Marea Britanie. Nici n-aş vrea să cad în extrema în care să spun că nu avem nevoie de iale şi lacăte, dar trebuie găsit un echilibru care să ne ofere în afară de siguranţă şi un confort psihic nouă, celor care nu suntem infractori.

Până unde crezi că se va merge cu supravegherea electronică? E de bine, e de rău? Cât de aproape suntem de ceea ce spune Apocalipsa? Crezi că "fiara" ne dă târcoale? Ce putem face noi, utilizatorii cuminţi de internet şi telefonie?

Uite şi un film care prezintă un punct de vedere american asupra modalităţilor de supraveghere a indivizilor. Filmul durează peste o oră şi trebuie să spun că, deşi nu sunt de acord cu tot ce se spune în film, anumite chestiuni te pot pune pe gânduri.

Anca, mulţumesc pentru link!

Un comentariu:

  1. Din anumite puncte de vedere infinitul este acelasi lucru cu nimicul. Adica prea multa supraveghere va anula insasi scopul ei prin suprasaturarea cu informatie. Cine se va putea ocupa de o asemenea monitorizare. Singura influenta va fi o infranare de fatada a unor porniri.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?