Zilele trecute am făcut un drum de aproape 300 km cu maşina şi mă gândeam ce mult a progresat tehnica faţă de acum un secol şi ceva, când oamenii mergeau călare sau cu caleaşca. Viteza cu care te poţi deplasa astăzi, confortul asigurat de scaunele cu tot soiul de reglaje, de instalaţia de climatizare sau de cea audio şi de alte sisteme automate, toate sunt rezultatul unei evoluţii semnificative a tehnologiei. Chiar şi faţă de automobilele construite acum câteva decenii, lucrurile sunt mult îmbunătăţite. Sigur, şi drumurile de astăzi sunt mai bune faţă de acum un secol - eu am mers pe un drum de calitate destul de bună, dar cu multă ceaţă.
Dar... când am ajuns acasă, pe la orele 20, am constatat că eram destul de obosit. Cred că din cauza concentrării la conducerea pe ceaţă şi în zone cu trafic intens, apoi din cauza micilor imperfecţiuni ale drumului pe care suspensia nu le poate filtra perfect, a forţei centrifuge care se resimte în curbe, a zgomotelor care pătrund în habitaclu ş.am.d. Asta m-a făcut să-mi dau seama că mai este destul loc pentru evoluţia tehnologică. Arthur C. Clarke a spus că orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie. Evident că nici cele mai avansate modele fabricate astăzi - cu suspensii pneumatice, cutie de viteze automată, regulator de viteză inteligent (aşa-numitul tempomat), faruri şi ştergătoare automate, nu reuşesc să transforme o călătorie - nici măcar una pe o autostradă germană - într-o magie.
E oare posibilă tehnomagia? Cred că cea mai bună şansă o oferă nanotehnologia combinată cu inteligenţa artificială, pentru că magia tehnică presupune să nu vedem cu ochiul liber dispozitivele care produc diversele efecte tehnice şi să ne creeze senzaţia că sunt înzestrate cu spirit. O călătorie ar trebui atunci să decurgă în aşa fel încât să nu resimţi oboseala, bolile să fie vindecate doar cu ajutorul unei căni cu apă (bineînţeles, apă care va conţine nanoboţi), pereţii să vorbească şi să ne simtă (vor conţine microprocesoare şi nanosenzori) şi alte tehnofantezii de genul ăsta. Probabil că vor trece alte câteva decenii până atunci, dar bazele teoretice şi practice se pun în prezent. Iată câteva articole mai vechi de pe blog, ca să-ţi faci o idee despre cercetările actuale în domeniul nanotehnologiei şi al inteligenţei artificiale:
Mic, mic, tot mai mic
Gândirea electronică...
Nanoarma anticancer
23 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?