10 august 2009

Infobiologia produce fiinţe vii

Infobiologia ar fi un soi de biologie în care celulele vii pot fi programate să dea naştere, după dorinţă, oricărui tip de ţesut, organ sau chiar unui organism funcţional. Pare un vis, dar trei echipe de cercetători din China şi SUA au raportat o astfel de realizare. Una dintre echipe este cea de la Institutul Scripps, despre care am scris în aprilie.

Pornind de la celule deja diferenţiate şi folosind anumite molecule, au reuşit să le transforme în celule pluripotente, asemănătoare cu celulele stem embrionare. Moleculele care au stimulat dediferenţierea celulară au fost introduse în celule cu ajutorul unor viruşi. Deocamdată aplicaţia a dat naştere unor şoareci adulţi, dar în viitor se va încerca reprogramarea ţesuturilor şi organelor umane.

O să spun mai simplu: cercetătorii au luat nişte celule adulte obişnuite de la şoareci pe care le-au "injectat" cu nişte substanţe. Respectivele celule au "uitat" ce specialitate aveau şi au redevenit celule "copil" care ştiu să facă de toate. O astfel de celulă readusă în stadiul de pluripotenţă poate deveni apoi o celulă specializată de orice alt tip se doreşte. Mai departe, aceste celule au dat naştere unor embrioni de şoareci care s-au dezvoltat şi au devenit şoareci vii, cât se poate de normali.

Uşor-uşor - dar tot mai accelerat - biologia devine o disciplină informaţională. În felul ăsta se apropie de ceea ce spunea Ray Kurzweil, adică de a deveni o ramură a informaticii fiindcă, până la urmă, informaţia este ceea ce face viaţa; codul genetic este informaţie foarte complexă şi odată cunoscută poate fi utilizată pentru manipularea celulelor în orice modalitate dorim. Evident, sunt deschise toate opţiunile, inclusiv cele nefaste.

Citeşte alte articole recente despre medicina regenerativă:
Tinereţe fără bătrâneţe (3)
Tinereţe fără bătrâneţe (2)
Tinereţe fără bătrâneţe (1)
Medicina 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?