13 iunie 2009

Tinereţe fără bătrâneţe (3)

La început a fost... pastila cu vitamine. Cu actualizările de rigoare, pe măsură ce studiile au descoperit rolul unor vitamine, minerale sau alte substanţe în menţinerea sănătăţii. Astăzi există în farmacii suplimente alimentare care pot elibera substanţele benefice în mod gradual, odată ce au fost înghiţite. În felul ăsta, suplimentele nu mai reprezintă, după cum se mai spune, doar o modalitate scumpă de a-ţi colora urina. Pe lîngă asta, au apărut zeci de suplimente alimentare specializate: acizi graşi omega 3, extracte din plante, combinaţii pentru ameliorarea diverselor probleme medicale etc.

Dacă ai răbdare şi ţi-ai făcut analizele de bază recent (tensiune, glicemie ş.a.), răspunde întrebărilor de pe site-ul Realage şi vei primi la final o evaluare complexă a stării tale de sănătate însoţită de un plan detaliat pentru corectarea deficienţelor. Internetul abundă deja în informaţii şi instrumente utile pentru ameliorarea sănătăţii. De exemplu, aici afli informaţii despre tratamentele disponibile pentru orice fel de boală sau problemă de sănătate.

Cu câteva sute de dolari poţi să afli dacă între genele tale există şi unele care ar putea să te predispună la boli de inimă, metabolice, cancer sau altele la fel de serioase. Compania americană 23andMe, finanţată de Google, oferă - inclusiv în România - un kit de recoltare a unei probe de salivă pe baza căreia analizează în cel mult 6 săptămâni ADN-ul şi îţi comunică rezultatele împreună cu interpretarea lor. Deocamdată e vorba doar de analiza unui număr limitat de gene, nu a întregului genom. Dar zilele trecute s-a anunţat că preţul unei analize complete a genomului a ajuns la 48.000 de dolari, faţă de cca. un milion cât era în urmă cu 1-2 ani. Nu m-ar mira ca în câţiva ani, preţul să ajungă sub pragul critic de 1.000 de dolari, iar diagnosticul genetic să devină disponibil în farmacii.

Tratamentele cu celule stem sunt deja disponibile, chiar dacă la preţuri ridicate. Mai aproape de noi, clinica germană de regenerare XCell tratează o serie de boli cardiovasculare, metabolice şi degenerative (Alzheimer, degenerescenţă maculară senilă). În România este posibilă recoltarea de celule stem embrionare la naştere şi crioconservarea lor pentru eventualitatea unui tratament la o vârstă mai înaintată a copilului. Mai multe experimente pentru generarea de neoorgane sunt în desfăşurare. Au fost obţinute şi transplantate vezici urinare, artere, cartilaje funcţionale şi se pregăteşte "fabricarea" tuturor tipurilor de ţesuturi şi a altor organe de complexitate mare: pancreas, ficat, ochi ori inimă.

Acum, după ce ai citit toate astea, nu e cazul să te grăbeşti spre farmacie sau să-ţi cumperi kitul de analiză a ADN-ului. Studiază pe îndelete şi vezi ce probleme ai - dacă ai, deşi eu sper că nu - care sunt riscurile şi şansele de îmbolnăvire sau îmbătrânire prematură şi apoi vei putea decide dacă e cazul să iei suplimente sau să urmezi aceste terapii neconvenţionale.

Altceva e de remarcat în tot ce-am spus: direcţia generală de evoluţie a cercetărilor. Adică trendul. Evident că ştiinţa nu putea să rămână departe de subiectul îmbătrânirii şi, de 300 de ani, îl abordează tot mai serios. Se pare că ne apropiem cu paşi repezi de pragul critic al acumulării de cunoştinţe biologice care să schimbe radical civilizaţia umană. Suntem, poate, la doar câteva decenii de atingerea superlongevităţii, lucru care va aduce şi probleme cauzate de spaţiul şi de resursele limitate pe această planetă. Ca să nu mai spun că nu ştim cât de pregătiţi suntem sub aspect mental şi cultural să facem faţă unei vieţi extrem de lungi. Dar asta e o discuţie pentru următoarele episoade.

Un comentariu:

  1. Hey I have read your article and that helped me to write my article about green apple nutrition fact. you must have a check on my article.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?