20 februarie 2009

Trei ştiri pline de energie

Am scris acum câteva zile despre variatele moduri prin care peste ani vom ajunge la o eră a energiei ieftine şi nepoluante. Estimam în articolul cu pricina că vor fi necesare poate 2-3 decenii până în zorii respectivei ere, din cauză că este nevoie ca toate tehnologiile de producţie şi economisire a energiei să fie răspândite pe scară largă. Dar dacă judec după trei ştiri recente, poate că am fost pesimist.

Una dintre ştiri vorbeşte despre pregătirea producţiei de masă a celulelor fotovoltaice fabricate printr-un procedeu similar tipăririi. Costurile acestui tip de celule sunt mult mai reduse, iar flexibilitatea lor le va permite să fie amplasate pe suprafeţe din cele mai diverse: acoperişuri, pereţi, autovehicule ş.a. Partea şi mai interesantă e că proiectul este în avans cu cca. 6 luni faţă de planificarea iniţială.

A doua ştire este despre compania chineză BYD, producător de automobile electrice, despre care am scris cu ocazia salonului auto de la Detroit, din ianuarie a.c. Compania în cauză vrea, nici mai mult nici mai puţin, să devină lider mondial în noua epocă a vehiculelor electrice şi hibride. Au planificat intrarea pe piaţa europeană în 2011, iar unul dintre managerii lor spune că electrificarea (se referă la automobile) se va petrece mult mai curând decât se aşteaptă oamenii. Poate că e wishful thinking, dar să nu uităm cu cine avem de-a face: al doilea producător mondial de acumulatori şi una dintre investiţiile lui Warren Buffett.

În fine, a treia ştire e legată de recent aprobatul plan de relansare economică al administraţie Obama: aproape 790 de miliarde de dolari sub formă de stimulente şi scutiri. Care e legătura cu energia? Câteva zeci de miliarde (sic!) sunt prevăzute ca împrumuturi şi stimulente fiscale pentru cercetări şi fabricaţie în domeniul bateriilor, ameliorări ale reţelei electrice şi pentru achiziţia de către consumatori a autovehiculelor hibride cu încărcare de la priză. Foarte probabil că unele dintre aceste fonduri se vor duce pe apa sâmbetei, fiindcă nu toate cercetările vor fi încununate de succes. Dar iarăşi spun - ştiu că sună obsesiv - că trebuie observată tendinţa. La un moment dat, după multe încercări şi eşecuri, vor începe să apară şi succesele majore care vor schimba faţa civilizaţiei.

Am tot vorbit despre caracteristica de bază a evoluţiei tehnologice: creşterea exponenţială (accelerată) a numărului de descoperiri şi inovaţii. Se pare că mă surprinde şi pe mine viteza la care asistăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?