Remarc tot mai multe modalităţi prin care putem reduce consumul de energie: unele venind din zona noilor tehnologii, altele prin decizii politice şi unele provenind dintr-o mai bună gestiune a resurselor.
Am scris deja despre automobilele cu un consum redus sau cu sisteme alternative de propulsie: electrice, hibride ori cu celule de combustie. E timpul să trecem în revistă alte inovaţii şi iniţiative care vor conduce la scăderea apetitului pentru energie.
Frigiderele consumă aproximativ o treime din necesarul energetic al unei locuinţe şi, astfel, au o contribuţie majoră la factura energetică, dar şi la poluare (în mod indirect, evident). Un nou tip de frigider va consuma mult mai puţină electricitate: frigiderul magnetic. O bară de gadoliniu demagnetizat absoarbe căldura din alimente, apoi prin magnetizare o cedează în exteriorul frigiderului. Fără compresor, frigiderul va fi mai prietenos cu buzunarele noastre şi cu mediul. Din păcate, până la apariţia în comerţ a acestor frigidere mai durează câţiva ani.
Light Blossom este un sistem inteligent de iluminare urbană conceput de Philips; un stâlp cu diode electroluminiscente (LED) care se alimentează cu energie solară şi eoliană. Videoclipul îţi dă mai multe detalii.
Tot mai mulţi producători propun sisteme de iluminare pe bază de LED-uri care au randamente chiar mai bune decât becurile economice actuale şi nici nu conţin mercur. Tot Philips a realizat un astfel de sistem despre care afirmă că ar putea dura 20 de ani (la o medie de 3 ore de utilizare zilnică) şi cu un consum de 3-4 ori mai redus decât al lămpilor economice cu halogen.
Microprocesoarele care consumă mai puţină electricitate ar putea părea mai puţin importante în această luptă de economisire şi reducere a poluării, dar trebuie să ştii că serverele din centrele de date contribuie cu cca. 2% din gazul carbonic (unul din vinovaţii principali de efectul de seră) emis de activităţile antropice. Adaugă miliardele de procesoare din computerele de birou şi laptopuri, din telefoane, automobile şi alte aparate digitale (televizoare, playere, GPS etc.) ca să ai o imagine mai clară a consumului digital. Intel şi alţi fabricanţi dezvoltă noi generaţii de "creiere" digitale economice, dar şi mai performante.
Blocuri (de fapt, zgârie-nori) care îşi produc o parte din electricitate pe cale eoliană sau solară au apărut deja în mai multe ţări. Sisteme de gestiune inteligentă a consumatorilor casnici (instalaţii de aer condiţionat, frigidere etc.) vor permite evitarea riscului de suprasarcină dar şi risipa de electricitate.
Franţa a introdus o lege prin care îşi propune ca până în 2012 să nu mai fie permisă comercializarea becurilor cu filament, mari consumatoare de energie. Este posibil ca norme similare să fie introduse la nivelul întregii Uniuni Europene. Având în vedere şi viaţa mult mai scurtă (cca. 1.000 de ore de funcţionare) a acestora faţă de cele cu halogen (8.000 de ore), avantajul va fi dublu.
Cam peste 3-5 ani multe dintre aceste produse îşi vor face apariţia pe piaţă, iar în două-trei decenii utilizarea lor se va generaliza, foarte probabil, în multe ţări. O tendinţă similară se înregistrează în industriile mari consumatoare de energie, aşa că e de aşteptat o scădere a consumului la nivel planetar. Pe de altă parte, automobilele electrice şi utilizarea electricităţii pentru gătit (plita cu inducţie) şi pentru climatizarea locuinţei vor duce la creşterea consumului de electricitate. Închiderea cercului presupune producţia de electricitate cu utilizarea tot mai redusă a combustibililor fosili. Adică solară, eoliană, geotermală şi chiar nucleară. Când cele două tendinţe vor converge pe deplin, vom putea spera într-o eră a energiei ieftine şi nepoluante. Sau poate ne loveşte norocul şi savanţii reuşesc să pună la punct fuziunea nucleară, scenariu în care nu-mi pun speranţe. Ce crezi despre toate astea? Şi cum contribui la grăbirea acestor tendinţe?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?