Un grup de cercetători americani a anunţat că a realizat tranzistori cu dimensiuni de 1.000 de ori mai reduse decât actualii tranzistori. Iar un alt grup pregăteşte un tip de memorie care va putea stoca 10 TB (terabytes) de date pe o suprafaţă de un inch pătrat (cca. 6,5 cm pătraţi). Hard-discurile actuale pot stoca până la 200 GB pe inch pătrat. Reducerea dimensiunii tranzistorilor nu este importantă doar pentru micşorarea dimensiunii microprocesoarelor, ci mai ales pentru viteza lor. Asta din cauză că dacă tranzistorii sunt mai mici, atunci distanţele dintre ei sunt mai reduse, iar timpul necesar datelor (sub formă de electricitate) care circulă de la un tranzistor la altul, se reduce simţitor. În concluzie, creşte viteza de lucru.
Raportat la ritmul actual (numit şi legea lui Moore), observăm o creştere accelerată (adică accelerarea accelerării), dar deja asta n-ar trebui să ne mai mire. Efectele creşterii capacităţii de calcul se vor resimţi, cu timpul, în toate domeniile, culminând cu robotica şi inteligenţa artificială. Aici am scris despre unul dintre viitoarele supercomputere şi impactul pe care-l va avea în cercetarea ştiiinţifică. Dar acest supercomputer şi altele care sunt deja în dezvoltare se bazează pe procesoare şi memorii actuale, ale căror componente au dimensiuni de 45 nm.
Fă un salt de imaginaţie, să zicem peste 8-10 ani, când noile tipuri de tranzistori vor intra în uzul curent şi încearcă să-ţi dai seama cam ce performanţe vor avea supercomputerele de atunci. Şi de aici, imaginează-ţi ce consecinţe vor urma. Ar trebui să fim mai deschişi la posibilitatea apariţiei primei inteligenţe artificiale mai capabile decât creierul uman cu mult mai devreme decât estimează majoritatea oamenilor. Cu bunele şi cu relele ei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte interesant ,pacat insa ca toate acestea vor duce la disparitia/eliminarea rasei umane.
RăspundețiȘtergereExista scenarii care ar putea duce la ce spui tu: scenariul "terminator", scenariul in care oamenii se transforma in cyborgi sau cel in care oamenii vor renunta la corpuri si vor locui intr-o lume virtuala. In oricare dintre ele putem spune ca rasa umana dispare, cel putin asa cum o stim noi acum.
RăspundețiȘtergereDar te intreb: care e probabilitatea ca oamenii sa nu faca nimic pentru a preveni aceste scenarii? Tu ce ai de gand sa faci?
Este imposibil sa stam in calea curentului,nu putem face nimic.De cand exista Universul totul avanseaza deci e logic ca si tehnologiile sa avanseze.Eu doar ziceam in acel post ca e si o chestie negativa in aceasta dezvoltare.
RăspundețiȘtergereOrice inovatie sau progres a avut si o latura negativa. Eu am interpretat ce ai spus ca fiind o certitudine. Sunt de acord cu posibilitatea disparitie / eliminarii rasei umane.
RăspundețiȘtergereDar posibilitatea nu inseamna certitudine. Or din afirmatia ta reiese ca ar fi vorba de o certitudine: "...acestea vor duce...". Daca ai fi spus "ar putea duce..." era OK. Sunt de parere ca nu poti vorbi in termeni de certitudine despre viitorul indepartat. Poti sa estimezi niste probabilitati, sa observi niste tendinte, dar nu sa spui ca "va fi". Decat daca ai calatorit in viitor si ai vazut deja ce s-a intamplat.
Recunosc ca poate m-am hazardat cu aceea afirmatie.Evident ca exista multe alte posibilitati,doar ca eu cred cu tarie ca se va ajunge la inlocuirea omului cu robotul,deci intr un final la disparitia omului.
RăspundețiȘtergereInteresanta treaba si calatoria in timp,oare cat de departe este actuala tehnologie fate de cea care ne va permite sa calatorim in timp?
Si in directia asta - a inlocuirii omului cu robotul - exista cel putin doua scenarii demne de discutat:
RăspundețiȘtergere1. scenariul in care toti oamenii sunt dati la o parte (exterminati/inchisi in rezervatii/tinuti ca niste animale de companie) de catre roboti;
2. aparitia unei specii hibride om-robot, adica cyborgi.
In primul scenariu nu e nimic pozitiv din punctul nostru de vedere. Dezbaterea este insa interesanta cu al doilea. Oare un cyborg mai e om? De la ce nivel de amestec biologic-digital incetam sa mai vorbim de oameni? Cum vom trasa limita? Cyborgii se vor considera oameni? Iar cei care nu vor accepta sa aiba circuite integrate in cap sau in corp vor intra in conflict cu cyborgii?
Calatoria in timp este inca discutata din punct de vedere teoretic. Din cate stiu, nu exista nici macar un experiment de laborator cat de cat promitator.
RăspundețiȘtergereCea in trecut este posibila teoretic cu doua conditii esentiale:
> sa putem calatori cu viteze superluminice;
> nu vom putea modifica trecutul, ci doar l-am putea observa.
In fond, astazi cand privim cu telescopul o stea situata la 100 de ani lumina, observam steaua respectiva asa cum arata acum 100 de ani, deci ii vedem trecutul.
Despre calatoria in viitor, sunt doar speculatii si... filme SF.
Foarte interesant.Nu m-am gandit niciodata cum se va trasa aceea limita dintre om si cyborg,dar banuiesc ca ultima parte ar fi creierul.Daca el ar fi inlocuit cu unul digital atunci cred ca acel specimen nu se va mai numi om.
RăspundețiȘtergereOamenii care refuza transformarea cred ca vor intra in conflict cu cyborgii si ori vor fi omorati/exterminati ori cei ramasi-foarte putini ca numar-vor muri de batranete.
Calatoria in timp presupune mai intai multe aspecte revolutionare din punct de vedere fizic.Totusi fizica cuantica admite existenta a universurilor paralele ceea ce inseamna ca teoretic s-ar putea modifica trecutul.
Exista urmatorul paradox:Cum ar fi sa te duci in trecut si sa-ti omori tatal inainte ca el sa se intalneasca cu mama ta? Atunci, tu nu ai mai fi nascut. Insa daca tu ai iesit din calcule, cine l-a omorat pe potentialul tau tata? Acesta paradox a fost rezolvat prin introducerea ipotetica a notiunii de gaura de vierme.
Mai multe detalii http://news.softpedia.com/news/Paradoxul-calatoriei-in-timp-a-fost-rezolvat-ro-16733.shtml
Dar pana la calatorie in timp efectiva ne multumim cu privitul unei stele,unei galaxii si vedem in timp.De asta cei de la NASA vor sa schimbe telescopul spatial Hubble cu unul mai nou care va putea vedea si mai aproape momentele de dupa Big Bang.
RăspundețiȘtergereCat priveste calatoria in viitor adevarat nu stiu cum aceasta ar putea fi posibila.Oricum cred ca in viitorul (foarte)indepartat va fi si ea posibila.
Aaa da.. vroiam sa va felicit pentru acest site este foarte interesant.Banuiesc ca e foarte greu sa mentineti site ul "la zi".
Multumesc pentru felicitari, dar trebuie sa stii ca mie mi se pare usor sa ma ocup de blog din simplul motiv ca imi place.
RăspundețiȘtergereAcum despre calatoria in trecut... daca acceptam ipoteza universurilor multiple (multiversul) lucrurile se schimba. Stiam paradoxul ala, dar cu denumirea de "paradoxul bunicului", adica bunicul era cel ucis, nu tatal. Oricum, nu e relevant daca e tatal sau bunicul, importanta e ideea.
Eu sunt mai degraba inclinat sa cred ca nu vom putea calatori niciodata in viitor (in mod real, nu simulat pe vreun hipercomputer). Pe de alta parte, cunoasterea este atat de vasta si stiinta atat de surprinzatoare, incat evit o afirmatie definitiva.
Daca linia de demarcatie intre om si cyborg se afla la nivelul creierului, atunci ce e un om care are unul sau mai multe implanturi digitale (microprocesor pentru amplificarea memoriei, de exemplu), dar si-a pastrat si creierul biologic? Avem de-a face cu un om, cu un semiom, cu un cyborg sau cu ce? Are el aceleasi drepturi ca un om 100% biologic? Daca acele implanturi il ajuta sa gandeasca mai bine decat oamenii complet organici, vor fi acceptate deciziile lui? Vom interzice asa ceva? Si daca se va naste o piata neagra pentru aceste implanturi, ce putem face? Si acum, dopajul este interzis, dar asta nu inseamna ca unii sportivi nu-l folosesc. Unii sunt prinsi, dar unii nu, si devin campioni.
RăspundețiȘtergereEste firesc sa apara o multitudine de intrebari legate de aceasta delimitatie.Insa sunt convins ca acestea vor avea raspuns atunci cand se va pune problema introducerii pe piata a acestor implanturi.Limita va fi sigur foarte bine definita.Parerea mea este ca o persoana cu un microprocesor nu se mai poate numi un om adevarat.
RăspundețiȘtergereNu cred ca se va pune problema interzicerii acestor implanturi,decat doar de Biserica.Statul sigur va accepta si nu cred ca vor fi discriminari intre omul biologic 100% si un "om digital".
Orice este posibil deci cred ca si calatoria in viitor va fi posibila la un moment dat.
RăspundețiȘtergereNu aveti pentru ce sa mi multumiti,este meritul dumneavoastra.Este cu adevarat un blog foarte interesant,fapt pentru care l-am pus la favorites:).Sper la cat mai multe noutati din aceasta sfera.Poate lucrurile totusi avanseaza mult mai repede decat am crezut si vom beneficia in curand de niste lucruri ce vor duce la o noua revolutie industriala.