Peste câteva zile - 20 ianuarie - Barack Obama îşi preia postul de preşedinte al primei puteri a lumii. Va fi un mandat al premierelor absolute în ceea ce priveşte politica americană. Pe lângă faptul că este primul preşedinte de culoare al SUA, va fi şi un preşedinte care se înconjoară de oameni de ştiinţă de mare calitate şi promite să ţină cont de spusele lor.
Secretarul energiei va fi un laureat al premiului Nobel pentru fizică: Steven Chu. Acesta conduce laboratorul Lawrence Berkeley şi este un susţinător al ideii că America trebuie să elimine dependenţa de combustibilii fosili. Mă aştept, din acest motiv, la stimularea foarte puternică a cercetărilor în domeniul energiilor regenerabile.
Atitudinea favorabilă pentru conservarea mediului este indicată de numirea lui Jane Lubchenco în funcţia de director al NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Jane Lubchenco a criticat dur administraţia Bush pentru modul în care a neglijat riscul de încălzire globală. Poate că de acum, SUA se vor alătura Europei în procesul de reducere a gazelor cu efect de seră.
Lista continuă cu alte persoane din zona de vârf a mediului academic care vor colabora cu noul preşedinte în domenii de mare sensibilitate, cum ar fi cel medical. Observatorii politici americani cred că noua administraţie de la Washington va face o prioritate din ridicarea restricţiilor referitoare la celulele stem embrionare, domeniu în care SUA au rămas în urma altor ţări, în special faţă de China şi unele naţiuni europene.
Şi NASA va beneficia de finanţări suplimentare pentru continuarea programelor spaţiale, îndeosebi pentru punerea la punct a următoarei generaţii de navete spaţiale. În fine, Obama a surprins multă lume spunând că intenţionează ca în următorii zece ani să dubleze bugetul dedicat cercetării fundamentale. Toate astea sunt premise importante pentru creşterea continuă a ratei progresului ştiinţific, aşa că urmează timpuri poate chiar mai interesante decât cele pe care le-am trăit în ultimii ani!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?