13 ianuarie 2009

Când se vor întâmpla toate astea?

Maşina care să vorbească cu şoferul şi să-i spună unde se află cel mai apropiat restaurant sau maşina care ştie să frâneze singură dacă sesizează un obstacol pe şosea. Ori automobilul care monitorizează şoferul şi îl avertizează dacă dă semne de oboseală. Şi cea care recunoaşte indicatoarele de pe marginea drumului şi le afişează în bord. Trecând în alt domeniu, când crezi că va veni pe lume prima fetiţă născută fără genele care generează cancerul de sân? Dar televizorul care afişează imaginile în 3D fără să fie nevoie de ochelari speciali sau cel cu ecran flexibil? Cât timp mai este necesar pentru apariţia primului telefon mobil care să conţină un videoproiector integrat sau pentru ochelarii care să incorporeze un display pe care pot fi văzute imagini video? 1 an, 3 sau poate 5?

Surpriză! Toate cele amintite sunt deja realitate, fie ca produse comerciale, fie ca prototipuri funcţionale prezentate la cele mai recente expoziţii de profil. Da, primul copil ale cărui gene au fost selectate înainte de naştere s-a născut în Marea Britanie. Philips vinde televizorul cu imagini 3D, dar preţul este încă prohibitiv: peste 7.000 de euro. Mercedes prezintă la salonul auto de la Detroit din această lună noul model din clasa E, care poate frâna automat în cazul riscului unei coliziuni, monitorizează şoferul ş.a. Iar Lexus a prezentat prima maşină capabilă să dialogheze cu şoferul. În fine, la expoziţia de aparatură electronică CES (Las Vegas) care s-a încheiat acum câteva zile, au fost prezentate displayul tv flexibil, mobilul cu videoproiector şi ochelarii cu ecran integrat.

În cursul lui 2009 ar putea apărea prima bacterie sintetică, primul sistem de recunoaştere vocală capabil să se adapteze oricărui interlocutor uman ori alte inovaţii la fel de surprinzătoare. Aş putea continua lista, dar vreau altceva: să observi viteza cu care apar noutăţile din toate domeniile. Şi să te pregăteşti pentru un viitor care cred că va surprinde aproape pe oricine. Asta înseamnă să fii la curent cu noile tehnologii şi să încerci să înţelegi în ce fel îţi vor afecta cariera, investiţiile şi viaţa. Va mai exista profesia ta peste 10 ani? Ce domenii vor fi profitabile în anii care vin? Strângi bani pentru terapiile medicinei 2.0 sau pentru augmentarea corpului tău? Sigur, mai ai opţiunea să aştepţi maturizarea acestor tehnologii medicale şi ieftinirea lor. Un singur exemplu: când a apărut sistemul de control al stabilităţii cunoscut cu numele ESP, acum mai bine de zece ani, era oferit doar la un preţ foarte mare şi numai pe maşinile din clasa de lux. Astăzi, după opt generaţii, aceste sisteme sunt mult mai performante şi costă doar câteva sute de euro, putând fi regăsite inclusiv pe automobile din clasa mică.

Dar pentru că rata progresului tehnologic creşte, evoluţiile din ultimii zece ani ar putea fi egalate ca ritm în următorii 7 sau 8 ani. De asta spun că ne va surprinde, dar măcar să nu fim surprinşi chiar pe toate planurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?