18 septembrie 2008

Încălzirea globală ar putea deveni istorie

Este ştiut că albul reflectă radiaţia luminoasă, iar negrul o absoarbe. Din acest motiv corpurile închise la culoare se încălzesc mai puternic când sunt expuse la soare.

Un studiu american afirmă că dacă cele mai mari 100 de oraşe ale planetei ar folosi materiale deschise la culoare pentru acoperişuri şi drumuri, radiaţia reflectată ar putea compensa în totalitate efectul de seră şi, prin urmare, ar diminua încălzirea globală. Cel puţin componenta generată de poluarea antropică.

Se estimează că acoperişurile reprezintă cca. 25% din suprafaţa unui oraş, iar pavajele cam 35%. Albedoul mărit prin această metodă ar mai aduce şi alte avantaje: reducerea costurilor cu aerul condiţionat şi diminuarea smogului ca urmare a scăderii temperaturii aerului din oraşe în sezonul cald.

California, care e renumită pentru politicile de protecţie a mediului, a introdus o lege în 2005 prin care cere ca toate clădirile nou-construite să aibă acoperişuri albe. Deocamdată regula se aplică la clădirile comerciale cu acoperişuri plate, dar se pregăteşte extinderea acestor norme şi la alte tipuri de clădiri.

În comparaţie cu alte metode (stimularea dezvoltării algelor oceanice sau construirea de ecrane spaţiale care să umbrească planeta), metoda este relativ ieftină şi poate fi pusă în practică într-o perioadă mult mai scurtă.

Un comentariu:

Tu cum vezi problema asta?