16 septembrie 2008

De ce evoluţia tehnologică se accelerează?

Pentru că aproximativ 90% din toţi oamenii de ştiinţă care au existat pe planetă în toate timpurile sunt în viaţă. Şi pentru că fiecare dintre aceştia are mai multe cunoştinţe decât aveau toţi oamenii de ştiinţă de acum un secol la un loc.

Pentru că India şi China au descoperit capitalismul, au de recuperat decalaje mari şi au un număr imens de oameni cu idei.

Deoarece capacitatea de calcul disponibilă pentru cercetare este în creştere exponenţială. Supercomputere tot mai puternice ronţăie de zor datele culese în experimente.

Datorită internetului care permite colaborarea rapidă între echipele de cercetători, dar şi utilizarea puterii de calcul a milioane de computere care stau nefolosite: grid computing.

Şi fiindcă sunt disponibile miliarde de dolari pentru noile idei care ar putea aduce pe piaţă produse revoluţionare şi profituri uriaşe. Sunt sute de fonduri cu capital de risc ce investesc în sute de noi startup-uri în fiecare an. Nici guvernele ţărilor dezvoltate nu se scumpesc la investiţiile în cercetare.

Bineînţeles, şi pentru că ştim din ce în ce mai bine ce şi unde să căutăm. Nu ştim detaliile mecanismelor celulare, dar înţelegem că ele sunt cumva legate de ADN, de proteine, de enzime. Adică cercetarea se focalizează tot mai bine şi nu orbecăie. Au făcut-o generaţiile anterioare de oameni de ştiinţă, iar noi putem merge direct la ţintă. Acum, cu unelte tot mai puternice avem de descoperit tot mai puţine secrete ale naturii.

În fine, deoarece consumatorii încep să prindă curaj şi să ceară viaţă mai lungă, maşini mai eficiente, informaţie instantanee, produse individualizate ş.a. Şi sunt dispuşi să plătească bine pentru asta. Tot mai mulţi dintre cei peste 6,7 miliarde de consumatori. Gândeşte-te că la finalul lui 2008 vor fi 4 miliarde de posesori de telefoane mobile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?