10 aprilie 2014

Azi am fost impresionat de...

... primul organ regenerat in vivo. Timusul îmbătrânit al unui șoarece - tot îmbătrânit - a fost practic reîntinerit. Reușita vine de la Universitatea Edinburgh, locul unde s-a născut oița Dolly, primul mamifer clonat. Timusul nu doar că arată ca unul tânăr, dar are și funcționalitatea refăcută.

Cândva, o altă postare pe acest blog va suna cam așa: Azi am fost impresionat de... prima inimă regenerată in vivo. Peste alți câțiva ani (sau mai repede?!) un alt titlu: Revoluție în medicină: orice organ poate fi complet reîntinerit printr-o simplă injecție.

La urma urmei, ce înseamnă regenerarea? Este repunerea unor molecule în poziția din care au fost deranjate și eliminarea unor molecule sau particule care nu au ce căuta acolo. De ce ar fi imposibil de făcut așa ceva? Nu există vreo lege a naturii care să interzică asta. Obstacolul major este complexitatea enormă a organismelor vii, dar nu este insurmontabil. Următorii ani o vor dovedi.

Aceste "cutremure" medicale vor genera un tsunami care va schimba fața societății în profunzime. Ce va fi lumea peste 20 de ani? Dar peste 50?

2 comentarii:

  1. problema care se pune e alta.
    pe masura ce aceste "cutremure" medicale cum le-ai numit se vor intampla, planeta o sa aiba o problema in plus si anume faptul ca ciclul natural de nasteri/decese se va modifica substantial si ajungem la suprapopulare.

    Asta daca nu migram catre alte planete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar mai fi niște variante pentru combaterea suprapopulării: să locuim pe oceane, în Sahara, pe orașe spațiale (nu pe planete), să ne transferăm în computere...

      Ștergere

Tu cum vezi problema asta?