30 ianuarie 2014

Azi am fost impresionat de...

... mulțimea de noutăți cu impact major pe care le-am aflat ieri și azi.

1. O imprimantă 3D care "tipărește" cu fibre de carbon. Avantajul e dat de rezistența acestui material, care e mai ridicată decât cea a plasticului folosit de obicei. Și abia am scris despre o altă imprimantă foarte șmecheră...

2. O metodă eficientă prin care celule adulte din sânge pot fi transformate în celule stem embrionare. Metoda e simplă (în principiu, se pune acid peste celule), rapidă (30 de secunde) și fără niciun fel de probleme etice (celulele nu sunt prelevate din embrioni și nici modificate genetic).

3. Monopolul magnetic (un magnet cu un singur pol - sic!) e un fel de unicorn al fizicii: ceva imaginabil, dar care nu poate exista. Până ieri, pentru că de azi el există.

Consecințe? Multe și uriașe. De pildă, pe biroul din locuință vei avea o minifabrică din care vor ieși tot felul de produse concepute după pofta inimii tale. Sistemul de sănătate, medicina, speranța de viață și calitatea vieții umane se vor schimba radical.  Transportul energiei electrice cu zero pierderi e una din posibilitățile monopolilor magnetici. Iar din convergența cu alte tehnologii recente (medicale, din zona inteligenței artificiale ș.a.) vor rezulta salturi și mai mari. Probabil foarte curând. Vom fi surprinși de progrese până la sfârșitul acestui an!

2 comentarii:

  1. Sunt sceptic... La fel ca atunci când s-au bucurat unii că au realizat fuziune "la rece".

    RăspundețiȘtergere
  2. Sceptic față de progresul tehnico-științific în general, față de aceste descoperiri sau față de una anume din cele menționate? Sceptic față de posibilitatea realizării lor sau față de timpul necesar până ce vor fi aplicate pe scară largă?

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?