13 octombrie 2013

Telefonul intelectual

Sigur, încă e mult spus, chiar dacă producătorii pretind că ne vând telefoane "deştepte". Dar ele nu ştiu să deosebească un măr de un avion şi nici nu pot să înţeleagă prea bine ce vorbim. Pentru asta le trebuie un creier. Fie şi unul pe bază de siliciu.

Cei de la Qualcommrenumiţi pentru procesoarele din telefoanele mobile - lucrează la aşa ceva. Ei le numesc unităţi de procesare neurală pentru că imită modul în care lucrează materia cenuşie. Spun că astfel de procesoare vor face cu adevărat telefoanele să devină inteligente, dar şi roboţii ori automobilele care se vor conduce singure.

Acum, asta nu înseamnă doar veşti bune. Maşini inteligente rimează şi cu şomaj sau cu Terminator. Dar ar putea să fie util şi pentru primele generaţii de implanturi care să ne augmenteze mintea. Oricum, omenirea va trebui să fie atentă la paşii pe terenul minat al inteligenţei artificiale. Cum abordezi o unealtă care ar putea fi mult mai inteligentă decât tine? Cum ştii câtă încredere poţi să-i acorzi? Ce limite îi impui?

2 comentarii:

  1. Interesant.
    Am urmarit cateva publicatii de-ale lui Eugene Izhikevich care a gasit o metoda de a simula neuroni si diverse procese neurochimice prin niste ecuatii extrem de simple.
    Intre timp, vad ca a creat o companie impreuna cu Nagraj Kashyap de la Qualcomm si inca vreo cativa.
    Vezi http://braincorporation.com

    Cred ca o sa ajungem sa dresam roboti, cum dresam acum animale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oarecum s-a ajuns acolo: http://www.rethinkrobotics.com/products/baxter/how-baxter-is-different/no-programming/

      Ștergere

Tu cum vezi problema asta?