6 aprilie 2013

Profesore, şcoala va fi altceva!

Nu ştiu dacă te-ai gândit că va veni ziua când un computer va putea evalua lucrările scrise ale elevilor, şi nu vorbesc despre testele grilă la care evaluarea automată e simplă, ci despre eseuri sau alte răspunsuri nestructurate. Dar revoluţia digitală e tot mai rapidă şi era de aşteptat ca, după ce Watson a făcut valuri, să apară şi astfel de profesori digitali.

Ştiu, scepticii vor spune - a câta oară? - că încă nu e la fel de bun ca cel mai performant evaluator sau că deocamdată corectează teste în limba engleză, ori vor aduce alte contraargumente. De altfel, scepticii au scris o petiţie în SUA, unde a fost creat computerul-evaluator, prin care se opun automatizării educaţiei. Eu cred că se opun degeaba, dar e dreptul lor să o facă.

Probabil în cursul acestui deceniu vom asista la o transformare profundă a rolului profesorului. Predarea şi evaluarea vor fi preluate de computere, iar profesorul - asemenea altor profesii din sectorul terţiar şi cel cuaternar - va trebui să îndeplinească funcţii precum interacţiunea socială, motivarea elevilor/studenţilor, interfaţă cu sistemele automate ş.a. Profesore, eşti pregătit pentru ziua asta?

2 comentarii:

  1. Momentan Watson ii ocupat cu invatat medicina... vor sa-l foloseasca la diagnosticarea de cancer.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, dar îl pregătesc şi pentru domeniul financiar şi cel juridic. Şi îl folosesc deja la diagnosticare. Are o rată de reuşită de 90%, cel puţin la cancerul pulmonar.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?