2 februarie 2010

Protecţia invizibilă

Un strat de sticlă gros de cca. 100 de nanometri, reprezentând cam 15-30 de molecule de dioxid de siliciu, poate proteja aproape orice fel de suprafaţă împotriva murdăriei, acizilor, apei, a bacteriilor sau a acţiunii razelor ultraviolete. Aplicarea se face prin pulverizare, pelicula formată rămânând flexibilă şi invizibilă pentru ochiul uman. În plus, datorită faptului că aerul poate trece prin stratul subţire, nanosticla poate fi aplicată chiar şi pe frunze, fără să dăuneze plantei.

Detalii despre noul material

Produsul a fost testat deja mai mult de un an de zile şi va fi comercializat foarte curând. Unii spun că avem în faţă unul din cele mai performante nanomateriale, dar e de aşteptat ca în anii următori descoperirile să continue, după cum am spus într-un alt articol. Poate aducând preţuri mai mici, inteligenţă incorporată în aceste materiale sau capacitatea de a produce energie. Foarte multe domenii vor avea de câştigat ca urmare a apariţiei nanomaterialelor: medicina şi bunurile de larg consum sunt probabil cei mai importanţi beneficiari. Companii care activează în astfel de domenii se pot dovedi şi foarte interesante pentru investiţii. Dacă, de exemplu, sticla amintită va atrage foarte mulţi clienţi, proprietarii / acţionarii companiei ar putea face avere în doar câţiva ani.

Sigur că fiecare inovaţie produce şi daune. De data asta, victime ar putea fi produsele de curăţare care devin aproape inutile. E suficientă o clătire cu apă fierbinte a suprafeţelor acoperite cu nanosticlă pentru a îndepărta mizeria şi microorganismele. Asta va duce la închiderea unor fabrici, la şomaj... Dar ăsta e preţul progresului. Iar lucruri de genul ăsta se vor întâmpla tot mai des în viitor, fiindcă progresul se accelerează. Unii vor intra pe piaţă, alţii o vor părăsi. Sau se vor adapta. Pentru asta e nevoie să fii informat permanent şi să inovezi. Compania ta o face?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?