24 ianuarie 2010

Distracţie totală (1)

Am văzut şi eu Avatar. În stereoscopie. Şi trebuie să spun că n-am fost foarte entuziasmat. Poate pentru că mai văzusem filme 3D. Ori poate pentru că scenariul era destul de previzibil, cel puţin pe alocuri. Dacă vrei, e povestea cuceritorilor a căror lăcomie îi împinge spre genocid şi distrugere, dar fiindcă suntem în plin film american, totul se încheie cu happy end. E povestea conquistadorilor care de data asta pierd în faţa celor cuceriţi, ajutaţi desigur de câţiva cuceritori a căror conştiinţă reînvie. Totul mutat în alt timp şi alt spaţiu. Şi cred că am fost dezamăgit un pic şi din cauza unor şabloane de care scenariştii nu pot să se desprindă. Ca să nu mai spun de unele ciudăţenii din film: deşi filmul pare să se petreacă în viitor (unul destul de îndepărtat aş zice), oamenii încă mai mişcau manete şi apăsau pe butoane sau ecrane tactile. Adică puteau comunica mental cu avatarurile, dar nu şi cu tehnologia proprie. Hmmm!

Chiar şi aşa, e un bun pretext ca să încep un serial despre divertismentul viitorului. Pentru că e clar că una din necesităţile noastre majore este să ne petrecem timpul în mod plăcut. Şi pe măsură ce roboţii vor munci în locul nostru, o să avem tot mai mult timp liber la dispoziţie şi probabil şi mai mulţi bani. Aşa că industria asta, care deja e una din cele mai mari, va creşte exponenţial ca importanţă şi cifră de afaceri. Numai că vom fi tot mai plictisiţi, deci mai exigenţi, aşa că va trebui să ne impresioneze cu adevărat dacă vrea să nu ne piardă de clienţi.

O primă tendinţă se vede deja. Începem să cărăm divertismentul în buzunar. Putem avea pe telefonul mobil muzică, jocuri şi filme. În curând vor apărea primele modele de telefoane cu videoproiectoare incorporate, dar un salt important vom avea când aceste proiectoare vor fi 3D. Şi dacă se poate, fără să fie nevoie de ochelarii ăia enervanţi. Apropo de asta, la un film de 2h 40', dacă mai porţi şi ochelari de vedere cum e cazul meu, să mai ţii pe nas şi ochelarii pentru 3D nu e cea mai mare plăcere din lume. Deocamdată, în videoclip poţi să vezi o versiune comercială ceva mai puţin graţioasă a unui telefon cu videoproiector.



O să vorbim în următoarele episoade despre ce e de aşteptat în lumea divertismentului pentru anii ce vin. Totul, având în vedere aceiaşi factori care ne vor schimba radical viaţa: inteligenţa artificială, robotica, nanotehnologia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?