9 decembrie 2009

Cyberdegetele...

... completează braţul cibernetic şi reprezintă încă un pas spre robo_oameni. Preţul unei astfel de palme cibernetice este încă enorm (cca. 60.000 USD), dar asta pentru că vorbim despre o tehnologie tânără. Mai sunt necesare evoluţii ale nanoelectronicii - poate 10 ani - şi raportul preţ-performanţă al acestor dispozitive va deveni unul mult mai avantajos. Poate atât de bun încât unii oameni să renunţe la ceea ce le-a oferit natura şi să dorească înlocuitori robotici?

2 comentarii:

  1. Revin la ideea pe care am prezentat-o şi în alte comentarii... Cred că inevitabil, aceste "piese" ale corpului uman, care ar putea fi schimbate la orice "service medical" ar putea fi foarte folositoare pentru cei care şi-au pierdut diferite părţi ale corpului. Trebuie să afirm că sunt de acord cu aceste inovaţii în domeniul medicinei şi consider că vor fi foarte utile pentru cei cu dizabilităţi fizice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar în clipa în care "piesele de schimb" vor deveni superioare - ca precizie, fiabilitate şi forţă - celor biologice, la fel de arătoase şi foarte accesibile ca preţ, sunt convins că destui semeni ai noştri vor fi interesaţi să le aibă în dotare.

    Şi dacă acelaşi lucru se va întâmpla cu organele de simţ, iar apoi cu unele componente ale minţii (memoria, de exemplu), cu ce vom avea de-a face? Aici e, de fapt, problema adevărată. Sigur, lucrurile astea nu se vor întâmpla chiar aşa de curând, dar nu văd de ce după 10-20 ani nu vor apărea cyborgi autentici, superdotaţi. Şi se va naşte o nouă rasă sau specie, care s-ar putea să tindă spre dominarea speciei biologice sau spre separarea de ea.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?