11 septembrie 2008

Atenţie la email!

Iată câteva concluzii ale unor studii referitoare la utilizarea email-ului:

În medie, e nevoie de 64 de secunde ca să-ţi focalizezi atenţia pe ceea ce făceai anterior, după ce ai citit un mesaj electronic. Dacă o persoană îşi verifică la fiecare 5 minute contul de email, atunci într-o săptămână consumă 8 ore şi jumătate doar ca să-şi reamintească ce făcea înainte de a intra pe email.

56% dintre utilizatori petrece mai mult de două ore zilnic cu email-ul.

Foarte multă lume a ajuns la stadiul de răspuns automat la email. 70% răspund în primele şase secunde.

Concluzia mea: emailul (şi orice tehnologie) devine o pacoste dacă este folosit abuziv. Tu în ce relaţie eşti cu email-ul şi cu celelalte mijloace de comunicare?

4 comentarii:

  1. Emailul, la fel ca şi telefonul mobil, trebuie să fie un instrument pentru utilizatori, şi nu un mijloc ce crează dependenţă. Bine ar fi dacă mulţi dintre noi nu ar sta atât de mult în faţa ecranului, bine ar fi dacă telefonul mobil nu ar fi atât de des utilizat, dar acesta este preţul pe care îl plătim pentru a ne uşura viaţa. Personal, intru în căsuţa poştală electronică cam la 2 zile şi consult site-urile ce îmi sunt de folos zilnic (cca 15 minute.Te poţi informa şi din alte surse decât internetul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok, te poţi informa şi din alte surse, dar care sunt ele? Televizorul? Acolo oferta e mult mai redusă (câteva zeci de canale) şi e vorba tot de un ecran. Ziarele? Alea costă, iar viteza de actualizare e incomparabil mai redusă decât pe internet. Şi nici unul nu este interactiv; nu poţi comenta, nu poţi întreba, nu ai link-uri.

    Poate că soluţia stă în selectivitate. Adică să foloseşti cel mai eficient mediu (internetul), dar filtrând cum trebuie. De aia e bun RSS-ul: câştigi timp şi scuteşti ochii de efort. Îţi alegi un reader bun, apoi introduci în el doar feed-urile pe care le doreşti. Cu timpul, în funcţie de ceea ce obţii, mai faci şi curăţenie printre feed-urile alea. În timp, vei reuşi să rămâi cu feed-urile de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pay, eu folosesc mailul destul de rar. Prefer messenger-ul care, daca este si el abuzat, ne poate aduce necazuri. Pe mail scriu un raspuns, pun o intrebare si aflu adaca e cineva pe messenger. Alte lucruri pe care le poti face pe mail, nu le vad a fi folositoare. Sa iti schimbi culoarea la mail?! Nu spun, trebuie sa ne cream un ambient, placut in tot ceea ce facem, dar nici sa facem o obsesie din asta. Cred ca si mailul si messengerul sunt niste "obiecte" folositoare, care ne permit sa corespondam cu prietenii, sa aflam lucruri noi unii despre altii.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?