Convergenţa câtorva inovaţii tehnice va transforma din nou telefonia mobilă. Cele mai importante progrese vor veni, probabil, în domeniul autonomiei acumulatorilor, al funcţionalităţii şi al capacităţii de stocare a datelor. Hai să le trecem în revistă.
Mai multe companii şi laboratoare dezvoltă acumulatori bazaţi pe supercapacitori (supercondensatori). Idealul este obţinerea unor dispozitive care să poată fi încărcate în câteva minute şi să ofere o autonomie de mai multe săptămâni. Toshiba experimentează minicelule de combustie care extrag electricitate din hidrogen. În acest caz încărcarea va fi înlocuită cu schimbarea cartuşului de combustibil (este folosit metanolul datorită securităţii mai ridicate decât a hidrogenului pur).
Google a conceput un sistem de operare pentru noile generaţii de telefoane mobile: Android. Aceasta este o platformă deschisă care permite realizarea de aplicaţii de către terţi, aplicaţii ce vor avea statut egal cu cele introduse din fabrică. Astfel, utilizatorul îşi va putea personaliza total telefonul, inclusiv aplicaţiile de bază cum este cea pentru realizarea apelurilor. Dacă te pricepi, îţi vei putea realiza propriile aplicaţii pentru telefonul tău.
Intel a anunţat că următorul mare val tehnologic va fi web-ul mobil. Cu toate că deja există telefoane şi PDA-uri care se pot conecta la internet, Intel se referă la un web similar cu cel accesibil prin computere, atât ca viteză cât şi ca interfaţă. Marele inconvenient al telefoanelor mobile rămâne dimensiunea ecranului. Soluţia ar putea fi incorporarea unor proiectoare video în telefoane. Şi aici lucrează deja mai mulţi producători.
Funcţionalitatea va creşte prin adăugarea de echipamente pentru recepţia semnalului GPS, de accelerometre (iPhone a făcut-o deja) sau a altor tipuri de senzori. O aplicaţie interesantă bazată pe senzori ar putea fi detectarea gazelor sau a substanţelor toxice prezente în mediu şi avertizarea utilizatorului. În cazul persoanelor alergice sau al astmaticilor, ar putea fi vital să afle din timp dacă aerul sau alimentele sunt periculoase. Plăţile cu ajutorul telefonului mobil - ca înlocuitor al cardului bancar - sunt deja posibile în oraşe din Finlanda, Japonia sau SUA. Treptat, telefonul (sau cum o să se cheme) va deveni un soi de "telecomandă pentru viaţă", după cum spune The Economist.
În fine, stocarea datelor a atins nivelul de 16 GB (iPhone şi Nokia N96). Ne îndreptăm cu viteză spre capacităţi de peste 1 TB: compania Nantero a realizat prototipuri de memorii care folosesc nanotuburi de carbon pentru memorii non-volatile cu capacităţi foarte mari.
Ce alte surprize ne oferă "bătrânul" telefon mobil? Monitorizare şi diagnoză medicală a utilizatorului? Asistent inteligent, capabil să ne ajute la organizarea timpului? Dacă ai şi alte idei, mi-ar plăcea să le aflu. Mie mi-ar plăcea, de exemplu, ca atunci când sunt într-un magazin şi văd un produs interesant, să îl fotografiez cu telefonul, acesta să recunoască faptul că e vorba de un produs pe un raft şi să caute pe internet magazine apropiate unde aş putea găsi acelaşi produs la un preţ mai bun. Categoric că pentru asta nu e nevoie doar de multă inteligenţă în telefon, ci şi de baze de date cu actualizare rapidă pentru toate produsele din toate buticurile.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?