30 martie 2008

Medicina 2.0 (3)

Până la evoluţiile despre care am vorbit în episodul anterior, poate că n-ar fi lipsit de interes să trecem în revistă ce s-a făcut deja în domeniul medicinei regenerative. În felul ăsta, sper ca inovaţiile prezentate să nu pară imposibil de realizat sau foarte îndepărtate în timp.

Aplicaţiile roboţilor în chirurgie încep să-şi facă loc în tot mai multe clinici. Recent, Institutul Clinic Fundeni a fost dotat cu un robot din gama daVinci. Robotul, care a costat 1,5 mil. euro, a fost deja folosit pentru intervenţii chirurgicale la ficat, dar vor fi realizate şi intervenţii la splină şi colon. În SUA există deja sute de astfel de roboţi în spitale, dar faptul că avem unul şi în ţară arată viteza de expansiune a noilor tehnologii, chiar a celor costisitoare.

Prima bancă de celule stem din Bucureşti se va deschide la Spitalul Malaxa. Aceste celule, numite şi celule omnipotente, permit refacerea organelor şi creşterea aşa-numitelor neoorgane, ca "piese de schimb" pentru organele bolnave.


Realizarea de neoorgane pornind de la celulele stem ale pacientului este o speranţă pentru obţinerea de organe de schimb, fie că vorbim de piele sau de organe mai complexe: inimă, ficat ş.a. Deja există persoane care au primit o vezică urinară ca înlocuitor al celei cu care s-au născut. Se lucrează la obţinerea de dinţi, pancreas, ficat şi alte organe.

Profilul genetic individual împreună cu o situaţie a riscurilor de îmbolnăvire este deja o ofertă a mai multor companii americane şi europene. Ca exemplu, vezi oferta companiei Decode care pentru mai puţin de o mie de dolari îţi analizează genomul şi îţi calculează riscul pentru 23 de boli frecvente sau grave.

Ai acum posibilitatea să-ţi pui la punct un program individual de sănătate, cu ajutorul computerului. Răspunzi unor întrebări pe site-ul Realage.com şi o aplicaţie specializată o să-ţi evalueze starea actuală de sănătate după care îţi va concepe un plan de ameliorare a sănătăţii: nutriţie, mişcare, managementul stresului. De asemenea, există instrumente online care te ajută să găseşti un diagnostic pentru o problemă medicală.

Alicamentele (alimente cu proprietăţi profilactice sau curative) au început să apară şi pe rafturile magazinelor noastre, un exemplu fiind iaurturile care conţin acizi omega 3 sau uleiurile vegetale îmbogăţite în vitamine. Pe măsură ce noi inovaţii sau descoperiri vor trece din laborator în domeniul aplicaţiilor curente, vei putea afla urmărind acest blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?