O echipă de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a dezvoltat un film implantabil în corp şi care poate elibera doze controlate de medicament. Poate că e mult spus "microfarmacie", dar realizarea merită toată atenţia fiindcă e primul sistem care poate fi controlat din exteriorul corpului pacientului prin intermediul unor câmpuri electrice.
Filmul este realizat din două straturi şi are o grosime de cca. 150 nm (1 nm = 1/1.000.000 mm). Un avantaj important al grosimii extrem de reduse îl reprezintă posibilitatea de a acoperi cu un astfel de film alte tipuri de implanturi introduse în corp.
Aplicaţiile de bază vor fi pentru tratamentul cancerelor, al diabetului sau al altor boli cronice la care este necesară eliberarea sistematică de medicamente în apropierea organului bolnav. Să fie aceste dispozitive precursorii unor maşinării şi mai performante care ar putea să detecteze zone cu probleme în organism şi să acţioneze în mod independent? Tot ce trebuie pentru asta sunt mijloacele pentru deplasarea în fluxul sanguin, biosenzori miniaturali şi nanoprocesoare de mare performanţă. În toate cele 3 direcţii se fac cercetări intense, aşa că foarte probabil în câţiva ani vom vedea şi astfel de realizări.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?