9 februarie 2008

Acum 10 ani...

... mi-am cumpărat primul computer. Avea un hard-disc de 2 GB, ceea ce la vremea respectivă era o valoare medie a capacităţii de stocare. Dacă atunci mi-ar fi spus cineva că peste 10 ani voi avea doar contul de email gratuit de 6 GB, i-aş fi spus, probabil, că 10 ani e prea puţin pentru asta. Poate peste 50 sau 100 de ani. Acum Gmail oferă peste 6 GB spaţiu de stocare, gratuit. Ştiu că mai sunt şi alţii care au oferte cu spaţiu foarte mare de stocare, dar eu vorbesc acum despre ce folosesc.

Mai multe studii arată că inovaţia tehnologică progreseaza cu o rată exponenţială, nu cu una liniară. Asta înseamnă că următorii 10 ani vor însemna o viteză de progres mai mare decât în ultimul deceniu. Poate chiar mai mult decât tot ce s-a descoperit în tot secolul 20. Care vor fi capacităţile de stocare şi de procesare peste 10 ani? Extrem de greu de dat un răspuns la întrebarea asta. Şi fiindcă tehnica de calcul este unealta supremă a omului - fiindcă amplifică forţa minţii - efectul pe care îl va avea asupra celorlalte domenii va fi colosal. Pentru că toate celelalte domenii (industria, construcţiile, comerţul, transporturile, educaţia, telecomunicaţiile, medicina etc.) se bazează tot mai mult pe computere.

Posibila apariţie a unui sistem de inteligenţă artificială generală - capabil să înveţe şi să rezolve probleme de orice tip în timp mult mai scurt decât mintea umană - ar duce în următoarele decenii la eliminarea definitivă a marilor probleme ale omenirii: boli, foamete, cataclisme, sărăcie, îmbătrânire ş.a. Cu siguranţă, va aduce şi întrebări delicate. Ne vom plictisi de moarte fiindcă ne lipsesc provocarile majore? Ce chestiuni morale se vor ridica? Vom fi aliaţi / prieteni cu această superinteligenţă artificială sau vom fi eliminaţi? Va deveni noul nostru zeu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?