14 septembrie 2009

Să trăieşti destul ca să trăieşti veşnic

Aşa ar suna în româneşte subtitlul unei cărţi scrise de Ray Kurzweil şi Terry Grossman. Teoria lor spune că, în cel mult câteva decenii, ştiinţa (medicina 2.0) va face suficiente progrese ca să ne ofere cel puţin superlongevitate, dacă nu chiar imortalitate biologică.

Bun, dar până atunci? Tot în această carte este detaliat un plan care să permită doritorilor să trăiască suficient de mult pentru a apuca momentul acestor succese medicale din viitor. Şi cu asta să revenim la ziua de azi, să vedem ce se poate face pentru a ne menţine în formă.

Conform unui studiu de anvergură, patru reguli simple (dar nu neapărat uşor de aplicat) reduc riscurile generale de îmbolnăvire cu 78%. Cele patru reguli sunt:
1. menţinerea masei corporale în limite sănătoase, adică indicele masei corporale să fie sub 30; aici poţi calcula indicele cu pricina.
2. eliminarea fumatului direct şi pasiv;
3. practicarea unor activităţi fizice uşoare cu durată de 3-4 ore săptămânal; mersul pe jos, câte 30-40 de minute zilnic, e o soluţie la îndemână.
4. o dietă cu cât mai puţine grăsimi animale şi produse din carne, dar cu multe legume, fructe şi seminţe (nuci, migdale, in etc.).

Diminuarea riscului general se referă la toate categoriile de boli grave: boli cardiovasculare, diabet, cancere ş.a. Chiar dacă nu vrei (sau nu crezi că e posibil) să trăieşti sute de ani, sunt convins că îţi doreşti să fii sănătos. Aşa că, ţine-te de cele 4 reguli. Eu aş mai adăuga o regulă: să te informezi sistematic în legătură cu cercetările medicale. Ce altceva faci pentru sănătatea ta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?