E criză mare, monşer! Americanii - şi nu doar ei - îşi reduc consumul, renunţă la cardurile de credit, cumpără doar ceea ce este strict necesar. Amână cumpărarea unei case sau a unei maşini noi, iar ca urmare toată economia are de suferit. Valul a atins şi Europa, Asia şi nici măcar vioaiele economii emergente nu scapă de efectele negative ale recesiunii.
Care ar putea fi consecinţele acestei comprimări economice la nivel mondial? Vom mai putea vorbi de progres tehnologic exponenţial? E posibil să trăim timpuri de stagnare sau de regres tehnic din cauza lipsei finanţării?
Probabil că unele domenii vor beneficia de pe urma crizei, iar altele vor avea de suferit. Să ne amintim că preţul energiei a avut o contribuţie importantă la această criză: barilul de petrol ajunsese la peste 140 de dolari în iulie. Asemenea preţuri nu pot fi decât stimulative pentru dezvoltarea de soluţii energetice alternative, fiindcă omenirea nu va renunţa la transporturile motorizate şi la celelalte modalităţi prin care se consumă energie: climatizarea şi iluminarea locuinţelor, industrie, divertisment etc.
Pe de altă parte, producţia de aparatură electronică (în special gadgeturi care ţin mai curând de modă decât de necesitate), de automobile cu motoare puternice ori de produse de lux va suferi o anumită restrângere. Asta ar trebui să fie un lucru bun, datorită presiunii pe care o vor resimţi producătorii pentru a realiza produse mai eficiente, nu doar mai încărcate cu tot felul de facilităţi inutile. La ce bun să ai un telefon cu cameră de 5 sau 10 megapixeli, dar a cărui baterie se descarcă în 3 zile?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?