22 noiembrie 2008

Eco-oraşul

Nu e doar teorie; primul eco-oraş va apărea pe hartă în 2009. Masdar este amplasat în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) şi va avea peste 40.000 de locuitori. Va fi un adevărat eco-oraş, deoarece emisiile de gaz carbonic vor fi zero, iar deşeurile vor fi reciclate în totalitate. Automobilele cu motoare termice nu vor circula în Masdar, iar energia va fi produsă exclusiv prin metode nepoluante: celule fotovoltaice, turbine eoliene ş.a. Oraşul va fi, totodată, gazda unui institut de cercetare pentru energii curate.

Multe dintre componentele oraşului îmi amintesc secvenţe pe care le vedeam în filmele SF sau în revistele de anticipaţie acum 1-2 decenii. Filmul următor e mult mai convingător decât cuvintele mele. Încă o remarcă: foarte interesant şi, cumva surprinzător, modul în care cea mai poluantă sursă de energie - petrolul - a dat naştere unei viziuni ecologice. Oare nu am putea construi şi în România aşa ceva? Cred că, dacă ar exista voinţă politică, s-ar găsi banii necesari. Iar efectele benefice asupra economiei şi calităţii vieţii ar putea fi foarte importante.



Anii următori vor aduce alte proiecte similare, dintre care cel mai avansat este Dongtan, situat în China. Acesta este un proiect mai amplu decât Masdar, urmând să atingă 500 de mii de locuitori în anul 2040. Vor urma alte trei proiecte în China, toate cu aceleaşi obiective: poluare zero şi calitate foarte ridicată a mediului.

Aproape sigur, unele lucruri nu vor merge ca la carte, dar cineva trebuia sa fie primul în dezvoltarea eco-oraşelor. Chiar dacă vor exista anumite probleme ori chiar eşecuri, vom învăţa din ele şi următoarele generaţii de oraşe vor fi mai eficiente. Iar inovaţiile din domeniu auto, energetic sau al reciclării deşeurilor vor converge pentru a face posibilă eco-utopia.

3 comentarii:

  1. Dupa cum am spus m-am interesat asupra costurilor. Proiectul a necesitat 22 miliarde de dolari şi va fi finalizat abia în 2016.

    E interesant şi totodată încurajator faptul că aceste iniţiative sunt astăzi posibile. Viziunea lui Sultan Al Jaber - directorul executiv al acestui proiect - susţinea necesitatea unor noi modele citadine. Şi iată că astăzi, aceste viziuni nu reprezintă doar scenarii SF. Să fi fost acest Al Jaber un om cu idei geniale, sau l-a afectat prea mult poluarea? Oricum rezultatul este de apreciat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil 2016 va însemna finalizarea proiectului, dar eu ştiu că are mai multe etape. Iar prima fază va începe anul viitor, când vor fi date în folosinţă primele locuinţe.

    22 de miliarde de dolari echivalează cu cca. 17 md. euro. Pentru România asta e o sumă foarte mare, dar s-ar putea face un proiect mai modest apelând şi la investitori privaţi, dar şi la fonduri europene.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un astfel de oras care se doreste a fi 100% ecologic este si Greensburg din SUA. Dupa ce in 2007 a fost distrus aproape complet de o tornada de intensitate maxima s-a decis ca orasul sa fie reconstruit la cel mai inalt standard ecologic urmand sa devina cel mai "curat" oras din SUA.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?