Nu mai e foarte mult până ce roboţii de toate formele (industriali, virtuali, umanoizi etc.) vor ocupa cea mai mare parte a activităţii economice. Cel mult câteva decenii. Efectele vor fi multiple. Cele pozitive:
> creşterea productivităţii în industrie şi servicii, care va duce la costuri de producţie scăzute;
> calitate ridicată şi constantă a bunurilor şi serviciilor;
> personalizare avansată a produselor;
> creşterea duratei weekend-urilor (până la 7 zile) şi a concediilor (maximum 365 zile anual) :-);
> dispariţia accidentelor de muncă şi a muncilor înjositoare.
Principalul efect negativ va fi, în mod evident, dispariţia multor locuri de muncă. Nu te grăbi. Poate că nici asta nu va fi chiar aşa de grav, fiindcă omul va avea libertatea să promoveze la cel mai înalt nivel al muncii: concepţia. Iar tot ce înseamnă proiectare, fabricaţie ori alte munci de rutină vor fi lăsate roboţilor. Tot mai mulţi oameni vor lucra în domenii care cer sensibilitate, creativitate, intuiţie. Mă gândesc la educaţie, artă, mass-media, justiţie, consultanţă ş.a. Şi tot mai mulţi vor deveni antreprenori ori investitori. Vor fi obligaţi să o facă, fiindcă altfel nu vor avea venituri. Sau poate cel mult o formă de indemnizaţie plătită de stat, similară cu indemnizaţia de şomaj sau cu pensia. Sigur că, în condiţiile unei economii foarte productive - mulţumită roboţilor - statul o să aibă de unde plăti aceste indemnizaţii, dar mulţi nu vor fi mulţumiţi nici cu suma şi nici cu tăierea frunzei la câini.
Pentru o analiză serioasă a fenomenului, îţi recomand să citeşti seria de articole scrisă de futurologul Marshall Brain. El anticipează viitorul robotic al Americii, dar ca urmare a globalizării accelerate, roboţii se vor răspândi foarte rapid în toată lumea, inclusiv la noi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?