5 septembrie 2008

Ape albastre inteligente

Un nou supercomputer în pregătire: Blue Waters (BW). Va avea 200.000 de procesoare şi o capacitate de peste 1 Pflops, adică mai mult de 1.000 de trilioane (sau 1 milion de miliarde sau 10 la puterea a 15-a) de operaţiuni pe secundă. Proiectul va fi realizat de Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (UI) în colaborare cu IBM şi va avea un cost de peste 200 de milioane de dolari SUA.

Dacă ţi se pare o sumă mare, gândeşte-te că e vorba de un supercreier capabil să dezvăluie, începând cu 2011, secretele celulelor vii şi ale supernovelor. De asemenea, va fi folosit pentru realizarea de supermateriale cu precizie atomică şi a unor noi tipuri de dispozitive cu o maximă eficienţă. Chiar dacă vor exista supercomputere mai puternice în funcţiune la acel moment (NASA lucrează la unul cu o capacitate de 10 Pflops), Blue Waters va fi cel mai mare computer pentru cercetare ştiinţifică aplicată. Vor fi descoperiţi şi testaţi virtual catalizatori de mare performanţă, de exemplu.

Iată un concept aparent ciudat: o descoperire despre care poţi spune cu o doză mare de probabilitate că va apărea. În mod normal, descoperirile sunt imprevizibile. Un cercetător sau o echipă de oameni de ştiinţă dau din întâmplare peste răspunsul la o problemă ştiinţifică. Supercomputerele calculează toate combinaţiile posibile de materiale pentru a găsi combinaţia optimă pentru o anumită aplicaţie. Dacă experimentele ar fi făcute manual, probabil că universul s-ar sfârşi prin moarte termică şi tot nu am găsi combinaţiile cele mai potrivite. Şi chiar dacă am folosi computere de birou, tot ar dura milioane de ani. Cu supercomputere, astfel de calcule se reduc la câteva săptămâni sau luni. Şi, foarte important, ştim precis că la finalul calculelor vom avea soluţia optimă.

De fapt, cercetătorii de la UI spun că BW va avea efecte care nu pot fi anticipate prin descoperirile ştiinţifice pe care le va facilita. Mă gândesc apoi la următoarea generaţie de supercomputere care va avea zeci de Pflops şi care se vor adăuga deja la capacitatea de calcul existentă după anul 2020. Efectul cel mai dramatic va fi obţinut prin utilizarea supercomputerelor la proiectarea noilor generaţii de supercomputere. Vom avea de-a face cu un progres exponenţial al capacităţii de calcul ale cărui efecte chiar că sunt imposibil de estimat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?