Deocamdată e vorba de viaţa unor drojdii, în condiţii de laborator. La Universitatea Californiei de Sud (în lb. engleză) s-a reuşit performanţa prelungirii de cca. 10 ori a duratei de viaţă a drojdiei prin manipulare genetică şi dietă hipocalorică.
Cercetătorii au inhibat două gene (RAS2 şi SCH9) care joacă un rol important în îmbătrânire. Aceste gene sunt similare cu cele de la om (unde genele contribuie la dezvoltarea cancerelor), deci distanţa genetică aparentă între drojdie şi noi nu e chiar aşa de mare. În plus, drojdiile au fost supuse unui regim de alimentaţie hipocalorică (adică de înfometare), ceea ce a avut efecte asupra metabolismului. Urmează experimente pe şoareci şi studierea unor populaţii umane din Ecuador care se pare că deţin genele respective în stare inhibată.
Până la aplicarea pe oameni mai sunt câteva etape de parcurs, dar probabil cea mai importantă problemă rămâne cea a restricţiei calorice. Nu cred că sunt prea multe persoane dispuse să rabde de foame câteva sute de ani, eventual resimţind şi o reducere a vigorii fizice şi intelectuale. Problema ar putea să-şi găsească rezolvarea, deoarece au fost descoperite molecule care să stimuleze reacţii fiziologice similare cu cele din timpul dietei hipocalorice, dar fără să fie necesară o diminuare a caloriilor ingerate. Sirtris Pharmaceuticals testează un astfel de medicament, capabil să activeze nişte enzime numite sirtuine.
Să ne amintim că Aubrey de Grey a prognozat că primul şoarece nemuritor va fi "lansat pe piaţă" în cel mult 10 ani (prognoza datează de vreo 4 ani), iar rezultatul de mai sus e o confirmare, dacă nu a prognozei, cel puţin a tendinţei: creşterea radicală a duratei vieţii. Devine clar că oprirea îmbătrânirii nu mai este o chestiune de "dacă" ci una de "când". Mai departe, ce crize se vor naşte de aici? Un nou tip de conflict între bătrânii-tineri şi tinerii-tineri? Cei dintâi vor avea un avantaj - experienţa de viaţă - fără să mai aibă dezavantajul deficitului fizic şi intelectual. Dar faptul că vor exista centenari cu minte limpede ca la 30-40 de ani nu va fi şi un beneficiu pentru umanitate prin plusul de înţelepciune?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?