Un prieten de-al meu a intrat pe blog şi mi-a spus că lucrurile alea sunt interesante, dar că noi cei cu bani puţini n-o să avem parte de toate descoperirile astea grozave. Făcea referire în special la cercetările din domeniul medicinei regenerative.
Categoric, atunci când apare pe piaţă un tratament sau un produs revoluţionar, preţurile sunt uriaşe, prohibitive pentru cei mai mulţi. Doar milionarii şi le pot permite. Numai că istoria ne arată zi de zi că în capitalism preţurile scad cu timpul, lucru valabil chiar şi la cele mai sofisticate produse. Două sunt motivele care duc la scăderea preţurilor: creşterea productivităţii şi competiţia economică.
Baza creşterii productivităţii este evoluţia tehnicii de calcul. Computerele sunt din ce în ce mai performante la acelaşi preţ şi sunt tot mai utilizate în cercetarea medicală. Un laptop fabricat astăzi este comparabil ca performanţă cu un supercomputer de acum un deceniu, dar costă de sute de ori mai puţin. De asemenea, mii de companii activează în domeniul medicinei regenerative. Care dintre acestea va veni prima pe piaţă cu un produs revoluţionar va face o mulţime de bani. Dar nu va rămâne singură pe piaţă pentru mult timp, deoarece investiţiile sunt foarte mari, iar în momentul în care apare un al doilea furnizor pe piaţă, preţurile încep să scadă. În plus, interesul oricărui capitalist este să ajungă la mai mulţi consumatori, lucru care se poate face numai prin reducerea preţurilor. Decât să vinzi un tratament cu 1 milion de dolari la 1.000 de oameni, mai bine vinzi acelaşi tratament cu 10.000 de dolari la un milion de cumpărători, sau îl oferi cu 1.000 de dolari la 1 miliard de clienţi.
Exact asta s-a întâmplat cu analiza genomului. Acum câţiva ani, realizarea unui profil genetic individual ar fi costat o avere de ordinul câtorva sute de mii de dolari. Astăzi se poate face cu mai puţin de 1.000 de dolari, iar în următorii ani preţurile vor ajunge mult mai jos. Va deveni o procedură banală. Reţine această lecţie a capitalismului: ceea ce aduce profituri atrage investitori, iar unde sunt investitori în competiţie, preţurile scad inevitabil.
Între timp, menţine-te în formă, informat şi nu uita să faci bani. :-)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?