Cercetători americani au realizat primul cromozom sintetic (ştirea în engleză) prin combinarea de fragmente genetice. Într-un fel, putem spune că au reuşit "programarea" vieţii. Urmează scrierea de "bio-programe" tot mai complexe, realizarea de cromozomi cu instrucţiuni elaborate, poate chiar înlocuirea unora dintre cromozomii umani cu versiunea 2.0 realizată, de data asta, în laboratoare.
Este primul pas spre producerea de microorganisme la comandă: viruşi, bacterii etc. Aplicaţiile acestora vor putea schimba multe. În primul rând medicina ar beneficia de vehicule perfect adaptate pentru terapii genice, adică viruşi care să transporte în celule gene care să repare defectele celulare, să elimine toxinele sau să îmbunătăţească funcţiile celulei.
Craig Venter, un renumit biolog şi antreprenor, lucrează de mai mult timp la realizarea de bacterii capabile să producă etanol din reziduuri sau să extragă hidrogenul cu costuri mult mai reduse decât se poate cu tehnologiile actuale. Alţii cred că e posibil chiar ca unele biostructuri să extragă dioxidul de carbon din atmosferă şi să obţină combustibil. Deci odată cu reducerea efectului de seră s-ar obţine şi energie.
În fine, nanotehnologia ar putea beneficia de microorganisme programate să contribuie la fabricarea de nanostructuri. În loc să avem nanoroboţi, folosim viruşi artificiali care să producă nanocircuite sau alte dispozitive microscopice.
Inevitabil, se va ridica problema dreptului oamenilor de a interveni în fundamentele vieţii, de a crea viaţă. Va fi nevoie de o echilibristică foarte delicată din partea oamenilor de ştiinţă pentru a nu deranja prea mult anumite grupuri, în special cele religioase. Şi bineînţeles că dacă tot s-a ajuns până aici, rezultatele trebuie să nu dezamăgească. Cred că dacă microbii fabricaţi la comandă vor contribui la reducerea poluării şi la eradicarea unor boli, chiar şi tonul celor mai înverşunaţi fundamentalişti se va modera.
Care crezi că ar fi aplicaţia killer pentru aceste microorganisme de sinteză? Dar riscul cel mai mare?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
"Care crezi că ar fi aplicaţia killer pentru aceste microorganisme de sinteză? Dar riscul cel mai mare? "
RăspundețiȘtergerece s-ar intampla daca in producerea acestor microorganisme ar aparea un accident care ae conduce l ao mutatie genetica a adn-ului lor astfel incat sa extraga prea mult CO2 si astfel sa reduca concentratia acestuia din mediu? intrucat stim ca pentru a avea un ciclu de fotosinteza optim, plantele au nevoie de ca aerul sa aiba in componenta lui o anumita concentratie de co2.