E din ce în ce mai evident că avansul informaticii şi al ştiinţelor biologice va duce la o revoluţie medicală în următorii ani. Poate şi cu ceva ajutor din partea nanotehnologiei. De fapt, în anumite privinţe, revoluţia deja a început, dar efectele pe scară largă le vom vedea probabil începând cu deceniul al treilea: eliminarea majorităţii bolilor (inclusiv cancere, boli metabolice, boli cardiovasculare) şi creşterea spectaculoasă a speranţei de viaţă.
Dar poate cel mai mare progres va fi cel al schimbării paradigmei medicale de la o abordare reactivă la una predominant proactivă. Astăzi majoritatea actelor medicale este focalizată pe repararea daunelor produse organismului, dar viitorul va fi al medicinei profilactice. Şi chiar ceea ce considerăm astăzi reparare a unor organe este deseori doar o atenuare a unor simptome, nu medicină regenerativă autentică. În fine, ultima treaptă a progresului medical va fi medicina augmentativă, cea care va putea îmbunătăţi ceea ce ne-a oferit natura. Cred că ar fi corect să o numim medicina 3.0.
În următoarele episoade ale acestui articol voi trece în revistă promisiunile medicinei viitorului, iar la final voi încerca să estimez consecinţele asupra societăţii de mâine. Aici o să am nevoie de ajutorul tău, cititorule.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?