26 decembrie 2007

Capitalismul cel bun

Multă lume acuză capitalismul pentru degradarea planetei. Într-adevăr, industria, automobilele şi agricultura intensivă, principalele surse de poluare atmosferică, sunt creaţiile capitalismului. După ce au ajuns miliardari şi se bucură de viaţă, unii capitalişti au început să-şi dea seama că au nevoie de un mediu sănătos pentru ei şi pentru copiii lor. În consecinţă, au început să investească masiv în tehnologii care fie produc energie fără să polueze, fie reduc poluarea.

Iată cîteva exemple: fondatorii companiei Google, despre care am vorbit într-un articol precedent, investesc sute de milioane de dolari în energii alternative (solară, eoliană, geotermală). Richard Branson, proprietarul grupului Virgin, oferă un premiu de 25 milioane de dolari celui care propune cea mai bună soluţie pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Un investitor de risc, Vinod Koshla, finanţează startup-uri care dezvoltă tehnologii pentru producerea de energie curată. De exemplu, GreatPoint Energy obţine gaz din cărbune. Rezultatul este un combustibil foarte puţin poluant.

Doar în trimestrul al treilea din 2007 au avut loc 168 de investiţii în companii din SUA care activează în domeniul energiilor nepoluante. Din ce în ce mai multe companii apelează la nanotehnologie sau biotehnologie în demersul lor. Cred că în următorii ani aceste investiţii se vor multiplica, reuşind în final să schimbe lumea, cel puţin în privinţa poluării. Vom vedea tot mai mulţi miliardari investind sume mari în această direcţie. La urma urmei, ei urmează acceaşi lege de bază a capitalismului: oferă ceea ce vrea piaţa pentru a face profit. Acum piaţa cere aer curat, iar ei s-au adaptat la cerere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?