26 decembrie 2007

Medicina 2.0 (2)

Trei factori majori vor contribui la progresul medical în următorii ani:
1. creşterea capacităţii computerelor;
2. dezvoltarea de nanomateriale cu proprietăţi medicale;
3. aprofundarea cunoştinţelor biologice.
Să analizăm fiecare dintre aceşti factori.

Legea lui Moore (numărul de tranzistori pe unitatea de suprafaţă se dublează la aproximativ 18 luni) indică o creştere exponenţială a puterii de procesare computerizată a informaţiei. În paralel, se lucrează la scrierea de programe informatice capabile să simuleze organe. Scopul este să se poată determina mult mai ieftin şi mai rapid modul în care un ţesut sau un organ interacţionează cu un nou medicament sau cu diverse substanţe. Altfel spus, să se treacă de la experimentarea in vitro sau in vivo la cea in silico. Mari companii, printre care Intel, IBM şi Sun Microsystems, au programe de cercetare care vor să transforme bioinformatica în realitate în câţiva ani.

Pentru ca medicamentele să ajungă exact acolo unde trebuie, fără să afecteze ţesuturile învecinate, este nevoie de vehicule de mare precizie. Cei mai buni candidaţi sunt nanocapsulele realizate din metale (aur sau fier) ori din polimeri. Compania germana Magforce (îţi recomand animaţia care explică modul de lucru al nanocapsulelor) testează deja nanocapsule capabile să distrugă controlat celulele tumorale. Alte produse similare sunt în faza de dezvoltare sau testare clinică. Aplicaţiile nanomaterialelor cuprind şi suprafeţe capabile să distrugă microorganismele cu care vin în contact, reducând riscul infecţiilor. De asemenea, se află în faze avansate de realizare dispozitive (bazate pe nanotehnologie) ce pot identifica genomul viruşilor în câteva minute.

Biologia celulară avansează cu paşi mari. Genomul uman a fost descifrat, dar marea provocare a devenit cunoaşterea detaliată a proteomului (totalitatea proteinelor care compun organismul uman). Înţelegerea proceselor legate de celulele suşă (numite şi celule stem) va ajuta la realizarea de neoorgane şi de noi terapii. Au fost implantate deja vezici urinare obţinute din celulele stem ale pacientului. Maturizarea acestor tehnologii va elimina necesitatea transplanturilor şi a riscurilor asociate (respingerea grefei). Poţi avea deja posibilitatea cunoaşterii propriului profil ADN pentru doar câteva mii de euro şi o picătură de salivă. Ce vei face cu informaţiile despre genele tale bune şi cele nefavorabile, e altă poveste.

Aşadar, unde ne vor duce aceste inovaţii, mai ales în momentul în care convergenţa lor va fi completă? Peste câţiva ani computerele vor fi capabile să utilizeze cantităţile enorme de informaţii puse la dispoziţie de cercetarea biologică şi de analizele de laborator şi să elaboreze cele mai potrivite substanţe active sau gene necesare vindecării. Apoi substanţele vor fi introduse în nanocapsule care le vor transporta la celulele bolnave pe care le vor distruge sau repara, fără să dăuneze în vreun fel organismului. Aşa va arăta medicina regenerativă, stadiu pe care îl consider a fi medicina 2.0. Principala caracteristică a medicinei 2.0 va fi capacitatea foarte ridicată (totală?) de regenerare a ţesuturilor / organelor afectate de boală sau îmbătrânire. Bineînţeles că toate acestea vor costa, şi cu siguranţă că în prima fază vor fi chiar inaccesibile pentru majoritatea populaţiei, dar capitalismul îşi va spune şi aici cuvântul: concurenţa va duce la scăderea preţurilor odată cu creşterea calităţii.

5 comentarii:

  1. Eu cred ca acest blog este unul foarte bun. Nu am citit inca nici un articol, dar sper sa o fac. Am reusit sa vad cateva titluri si par interesante aceste articole. Am crezut ca aceste chesti cu blogurile sunt grele, dar am gresit. Sa o tineti tot asa si sa nu uitati ca lucrurile interesante aduna cititori.

    Cu drag, LaUrA iAcOb

    RăspundețiȘtergere
  2. Deja se folosesc implanturi cu microcipuri care folosesc drept act de identitate...

    Ar fi fain, ca in viitor sa apara un microcip care sa transmita impulsuri creerului tau cu informatii, stiri, cunostinte etc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar oare odata cu aceste implanturi prin care sa primim direct informatii in creier nu creste riscul sa fim manipulati? Cum ar putea fi evitata aceasta problema?

    Ma gandesc ca, de exemplu, companiile producatoare de astfel de cipuri cerebrale ar fi foarte tentate sa isi lase niste portite numai de ele stiute, prin care, la momentul oportun, sa ne transmita anumite tipuri de informatii. Ar putea fi folosite pentru reclama... asta in varianta pozitiva. Sau m-am uitat eu prea mult la filme SF cu baieti rai care manipuleaza oamenii ?

    RăspundețiȘtergere
  4. O alta idee traznita, ar fi sa te conectezi la internet cu gandul :)).

    Apropo de cipuri drept act de identitate, am vazut pe discovery despre un documentariu legat de problema securitatii, iar la un moment dat au prezentat, un bar din olanda frecventat de bogatasi in special, iar acestia pentru a intra nu trebuiau decat sa aiba 1 microcip implantat in mana... cu acesta puteau intra, comanda, plati, orice vroiau in barul acela.

    Destul de fain, iar in legatura cu securitatea se punea problema unui cip care sa transmita in timp real tot ceea ce faci ( apare incalcarea intimitatii aici ) astfel cia-ul, fbi-ul reusind sa controleze mult mai bine situatia, si prevenind crime, atentate, furturi etc...

    Si spuneau ca in momentul de fata au un elicopter f bine dotat care are capacitatea sa vegheze noaptea peste orasul new york.

    RăspundețiȘtergere
  5. Transmiterea informatiilor catre creier în modul enunţat ar fi cam imposibil din câteva motive. Impulsul nervos are şi o componentă chimică, mai importantă decât cea electrică(extrapolând deja ideea că s-ar putea produce un dispozitiv care să poată fi implatat în corp, să proceseze informaţia şi să îşi producă energie, pentru că ar avea o funcţie activă, spre deosebire de cea pasivă a celor folosite pentru identificare) care nu ştiu cum poate fi simulată, trecâd şi peste probela asta ar fi însăşi informaţia, cum va fi procesată de creier. Oricum, până se va putea ajunge la aşa ceva, dacă se va putea ajunge la aşa ceva, bănuiesc că societatea va fi trecut peste comportamente marxiste, nihiliste etc.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?